TBMM’de Kabul Edilen Yasalara Kasaid Tepkisi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Kadının Sosyal Hayattaki Yerini Araştırma ve İnceleme Derneği, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülüp, kabul edilen 4+4+4 Eğitim Yasası, Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesi ile ilgili yasalar hakkında bir basın açıklaması yaptı.

TBMM’de Kabul Edilen Yasalara Kasaid Tepkisi
KASAİD Ayvalık Şube Başkanı Filiz Karayelli tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 'nün hemen ardından kadınların haklarının aramalarıyla ilgili farkındalığın arttığı bu günlerde istek ve görüşlerini bir kez daha tekrarlamayı uygun gördükleri belirtildi.

Yapılan açıklamada, “Özellikle son günlerde meclisten dayatma ile geçen 2 yasa bizi derinden yaralamıştır. 4+4+4 Eğitim yasası 1 yıl okul öncesi ve 12 yıl ilköğretim olmak üzere 13 yıl kesintisiz olarak kabul edilmeliydi. Kesintili eğitim toplumda geri gidişe, kültürel yozlaşmaya sebep olacak ve kırsal kesimde olsun kentsel ortamda olsun kız çocuklarının ilk kademeden sonra okula gitmesini engelleyecektir. Çocuk gelin sayısı artacaktır. Okul öncesi eğitimin zorunlu olması, geleceğimiz olan çocuklarımızın küçük yaşta doğru eğitilmesi için çok önemlidir

Ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi yasası ise, taslağı oluşturmak için 236 kadın örgütünün günlerce çalışmasının yok sayılması ve AKP hükümetinin bildiğini okumasıdır. Kadının sesini hiçe saymasıdır. Kamuya yararlı çalışan ve Ayvalık'taki kadınlara her konuda destek olmak için var olan derneğimiz, eksikliklerle dolu ve kadına koruma getirmediği gibi 4320 sayılı önceki kanundaki bazı kazanımları da yok eden bu yasayı kabul eden meclisi kınamaktadır” denildi.

“PINARI KİM KORUYACAK?”

Ayvalık KASAİD Başkanı Filiz Karayelli yaptığı açıklamada, “Biz, üç çocuğuyla birlikte yıllarca şiddete uğrayan ve bu nedenle Aralık ayında eşi hapse giren Pınar'ın beş parasız ortada kalışını biliyoruz. 7–10- ve 12 yaşlarında üç çocuğu var.12 yaşındaki çocuğu okula gidemeyecek derecede hasta. Her şeye rağmen çalışmak istiyor. İş yok, imkân yok, ekmek yok, nerede devlet? Nerede ona ve çocuklarına insanca bir yaşam sağlayacak yasalar? Aralık ayı başından itibaren bize başvuran Pınar'a yol gösterdik. İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bizzat biz de telefon ederek yönlendirdik. Pınar, istenen evrakları hazırlayıp, Müdürlükten şiddetten dolayı eşi hapse girmiş mağdur bir kadın olarak kendisine aylık bağlanmasını istedi. Ancak, vermiş olduğu banka hesabına ödenek çıktı denildiği halde aradan üç ay geçmesine rağmen halen daha tek kuruş yatırılmadı. Kocası hapisten çıktıktan sonra Pınar'ı ve çocuklarını hangi yasa koruyacak? İşte kadın derneklerince hazırlanan yasa taslağı, eğer olduğu gibi kabul edilseydi, şimdi bu sorumuzun cevabı olurdu. Yazık, çok yazık” ifadeleri yer aldı.
Kaynak: İHA