Akdağ: Kan Hastalıklarında Kullanılacak Plazmaları İlaca Çevireceğiz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kandan sağladıkları plazmaları kan hastalıkları tedavisinde kullanılacak şekilde ilaçlara döndürüleceğini açıkladı.

Uzun süredir üzerinde çalıştıklarını belirten Akdağ, en önemli hususun yeteri kadar kan toplayıp plazma elde etmek olduğunu ifade etti.

Bakan Akdağ, Suudi Arabistan Kızılay Başkanı Prens Faisal Bin Abdullah Bin Abdulaziz 'i kabul etti. Prens Faisal kabulden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kabule ayrıca Türk Kızılay Başkanı Ahmet Lütfi Akar ve Türk Kızılay heyeti katıldı. Bakan Akdağ, kabulün ardından bir açıklama yaptı. İki ülkenin işbirliğine değinen Akdağ, ziyaretinden dolayı Prens Faisal 'a teşekkür etti.

Akdağ, Türk Kızılayı'nın topladığı kandan elde edilen plazmaları kan hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ilaca çevireceklerini açıkladı. Bu çalışmanın ön hazırlıklarını uzun zamandır sürdürdüklerini dile getiren Bakan Akdağ, çalışmada en önemli hususun yeteri kadar kan toplayıp plazma elde etmek olduğunun altını çizdi. Bakan Akdağ, 'Türk Kızılay 'ı 2012 'de bir buçuk milyon ünite kan toplayacak. Bundan da 400 bin belki daha fazla plazma elde edeceğiz. Yüksek kalitede plazma ile bu üretimi Türkiye 'de yapmak mümkün olacak. En önemli husus güvenilir ve yeteri kadar kan toplamak ve bunun plazmasını elde etmekti. Bu sene buna ulaşmış bulunuyoruz. ' dedi. Bu çalışmayı Suudi Arabistanlılar ile birlikte yapma kararı aldıklarını da anlatan Bakan Akdağ, böyle bir işbirliğine Türkiye olarak hazır olduklarını da vurguladı.