Hobi Ahşap Bilgilerini Kitap Haline Getiriyor

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ağaç hobi ahşap atölyesi kuran ve kıl testere oymacılığı işleri ile uğraşan emekli İlhan Durmaz, bildiklerini kitap haline getirdi.

Durmaz, Türkiye 'de kaybolmaya yüz tutmuş bilgi dağarcığını gelecek nesillere aktarmak için hobi çalışmalarını ve gelecek nesiller için hobi sözlüğünü kısa sürede sanatseverlerle buluşturacak. Durmaz, ev hanımlarının da bu işleri çok kolay yapabileceğini söyledi.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası'ndan emekli olan İlhan Durmaz, 1995 yılında hobi olarak başladığı ve hala hobi olarak sürdürdüğü çalışmalarını kitap haline getirdi. Kendisine ait atölyede, kıl testere oymacılığı, ahşap torna ve ahşap yakma çalışmalarını sürdürdüğü atölyesinde bir çok çalışmaya imza atan Durmaz, yaptığı işe çok uzun yıllar önce başlamış. Geçmiş yıllarda beğendiği yazı ve makaleleri biriktirmeye başlayan Durmaz, bunları zaman içerisinde ciltledikten sonra diğer çalışmalarını da kitap haline getirmiş.

Atölyesinde, kıl testere oymacılığı başta olmak üzere diğer çalışmalarına da devam eden Durmaz, şunları ifade etti: “Zonguldak 'ta 1979 'dan itibaren bilgi toplamayla başladım. Dergi, gazete ve kitaplarda bulduğum ahşap bilgilerini keserek defterlerde biriktirdim. Bu defterler bugüne kadar yaklaşık 4 bin sayfalık bir arşiv haline dönüştü. Bu derlemelerden faydalanarak bugünlere geldim. Karadeniz Ereğli 'de 1987 yılında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR)'nda çalışma hayatıma başladığımda, hobi çalışmalarım da ev ortamında başlamıştı. 2001 yılından itibaren ise çalışmalarıma hobi amaçlı kurduğum atölyemde devam ediyorum. Atölyemde özel tasarımlarımızla ahşapa her şekli verebiliyorum. Uzun süren çalışma ve araştırmalarımda eşim ve çocuklarım da bana yardımcı oluyor. Hatta eşim ahşap kurslarına giderek, becerilerini geliştirdi. Bununla da kalmayıp benimle beraber torna makinesini kullanmayı öğrendi. 'Birlikten kuvvet doğar ' diyerek, çalışmalarımızı birleştiriyor ve ortaya güzel eserler çıktığını görüyoruz. Bu, bizim en büyük mutluluğumuz oluyor. Ahşap yakma tekniğini de kullanarak daha başarılı ve güzel çalışmalara imza atıyorum.

Yaptığım araştırma ve derlemeler sonucunda, 2009 yılında yayınevsiz ve kendime ait ISBN numarası ile 'Hobi Ahşap Atölyesi Bilgiler ve Teknikler', 2010 yılında ise 'Kıl Testere Oymacılığı Bilgiler ve Teknikler' kitabını yazdım. Bu kitaplar şu anda üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Geleneksel Sanatlar Bölümü olan okullara ve endüstri meslek liseleri başta olmak üzere çeşitli eğitim kurumları, cezaevleri ve iyileştirme merkezlerine gönderiyorum. Bu okullarda ve cezaevlerinde kitaplardan yararlanılıyor. '

“AHŞAP YAKMA MAKİNESİ ÜRETİMİ DE YAPIYOR”

Bu makineyi yapmaya hobi amaçlı 2006 yılında başladığını belirten İlhan Durmaz, gün geçtikçe yeni yeni ahşap yakma makineleri yaptığını kaydetti. Makinelerin yapımı yanısıra bilgilerini de verdiğine işaret eden Durmaz, 'Ne yapılması gerektiğini söylüyorum. Benim amacım, makine satmak değil. Amacım, makineyle beraber insanlara kullanım hakkında bilgi vermek. Bugüne dek edindiğim bilgi, becerileri insanlarla paylaşmak için bu çalışmaları yapıyorum.

İstek olursa, internet üzerinden ahşap yakma ve kıl testeresi makine kullanımı eğitimlerini veriyorum. Amacım; ticari değil, insanlara bilgilerimi, becerilerimi ve tecrübelerimi aktarmaktır. Kendi çocuklarımın dahi ev ödevlerini yapmıyorum. Malzemelerini alıyorum, nasıl yapılacağını anlatıyorum, oturup kendileri yapıyorlar. Buraya ilk, orta, lise ve üniversite öğrencileri de dönem ödevleri için geliyorlar. Onlara da aynı şekilde nasıl yapılacağını anlatıyorum, oturup kendileri yapıyorlar. Hiç bir öğrencinin ödevini oturup da yapmıyorum. Çünkü öğrenciler ödevlerini kendileri yapmalı, eksiklerini görerek öğrenmeliler. Yaparsam onlar öğrenemez. Kendileri yaparak bu işi öğrenmeliler, üstesinden gelmeliler.

Ahşap Torna Makinesi 1 tane bizde, 1 tane Endüstri Meslek Lisesi 'nde, 1 tane de Belen Yeni Sanayi'de var. Bu makineye ait kullanma ve uygulama eğitimlerini de veriyorum. En ufak tahtayı değerlendiriyorum, artıkları özellikle ıhlamur ve fırınlı kayın ağacından anahtarlık ve oyuncaklar yapmaktayım. Bugüne kadar 22 anahtarlık modeli hazırladım. ' diye konuştu.

'HOBİ SÖZLÜĞÜ VE HOBİ ATÖLYESİ İLERİ UYGULAMALAR KİTABI HAZIRLANIYOR '
Yaklaşık 300 sayfa civarında ortalama 3 bin 500-4 bin kelime içerikli hobi sözlüğü için çalışmalara başladığını beliren Durmaz, şöyle devam etti: 'Bugüne kadar edindiğim bilgi, becerileri, kelimelere bu sözlükte yer vereceğim. Bu sözlüğe hobi sanatı ile ilgilenenlerin ihtiyacı olduğunu biliyorum, çünkü ben de yerine göre bilmediğim kelimelerin anlamını bulmakta, öğrenmekte zorlandım ve sözlüğü hazırlamaya başladım. Ayrıca, Hobi Atölyesi İleri Uygulamaları adını içeren yaklaşık 700 sayfalık kitabı da yazmaya başladım. Bu eserleri en kısa sürede tamamlayarak okuyucularla buluşturmak istiyorum. Türkiye 'de hobi yayıncılığı yapmak istiyorum. Halen de çeşitli planlar içeren plan uygulama kitapları için ön çalışma yapmaktayım. Ülkemizde olan, artık kullanılmayan ve turistik yerlerde dekor olarak kullanılan kağnılar ve karasabanla ilgili gerekli araştırmaları yaparak, Türk Kağnıları ve Karasabanları Bilgi ve Model kitaplarını da hazırlamaya başladım. Halen araştırmamda 16 farklı modelde Türk kağnısı modeli buldum. Tüm bilgi, beceri ve tecrübelerimi hobi sanatı ile ilgililerle ve gelecek nesillere paylaşmak istiyorum. Hobi sanatıyla ilgilenenler web adresinden konular hakkında bilgi sahibi olabilirler.” dedi.