Güzeloğlu’ndan İstiklal Marşı ve Ersoy Mesajı

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İstiklal Marşı’nın Türk milletinin gönlünde sarsılmaz ve vazgeçilmez bir önemi bulunduğunu, Mehmet Akif Ersoy’un da İstiklal Marşı’nı yazabilecek bulunduğu dönemin en ideal insanı olduğunu belirtti.

Güzeloğlu’ndan İstiklal Marşı ve Ersoy Mesajı
Vali Güzeloğlu, bir mesaj yayınlayarak, 12 Mart İstiklal Marşı 'nın kabulü ve marşın şairi Mehmet Akif Ersoy 'u andı. Mesajında, 23 Nisan 1920 'de Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldığında vatan topraklarının büyük bir kısmının hala düşman işgali altında olduğuna işaret eden Güzeloğlu, “Meclis hükümeti, Kurtuluş Savaşı'nın bütün kadrosunun, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün milletvekillerinin ve kurulacak yeni ordunun sürekli moralini yüksek tutacak, yüce milletimizin milli duygularını kabartacak bir dizi çalışma içerisine girmişti. İşte bu noktada her satırında Türk milletinin yüce ruhunu simgeleyen ve kahraman Türk ordusuna ithaf edilen, Türk Milleti 'nin Al-Yıldızlı Bayrağı ile birlikte bağımsızlığını simgeleyen İstiklal Marşımız; kurtuluş mücadelemizin anlatıldığı, yediden yetmiş yediye aziz milletimizin her ferdinin bu sürecin içinde olduğu bir kahramanlık hikayesinin destansı anlatımı olarak hayat bulmuştur” dedi.

İstiklal Marşı 'nın Türk milletinin gönlünde sarsılmaz ve vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunun altını çizen Güzeloğlu, “İstiklal Marşımız, bizi biz yapan, bir anlamda birliğimizi ve beraberliğimizi bir arada tutan, geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan en önemli milli değerlerimizdendir” ifadelerini kullandı.İstiklal Marşı 'nı dizelere döken Mehmet Akif Ersoy 'un ise İstiklal Marşı 'nı yazabilecek bulunduğu dönemin en ideal insanı olduğunun altını çizen Güzeloğlu, şöyle devam etti: “Çünkü İstiklal Marşı yazan şairler içinde; hem milletinin var olma mücadelesine katılmış bir kahraman hem milletinin dilini bu kadar iyi kullanan bir yazar hem bilgi ve kültür düzeyi yüksek kimliğiyle çağının tanığı ve vicdanı olan bir aydın hem toplumunun değerlerini ve kişisel ahlakını sağlam bir duruş ile kendi şahsında bütünlemiş bir ahlak adamı hem İstiklal Marşı 'nı arzu ve talep eden meclisin üyesi bir milletvekili hem de İstiklal Marşı'nı yazmadan önce de ülkesinin büyük bir şairi olarak tanınan ve bütün bu özellikleri kendi şahsında toplamış başka biri daha yoktu. Bu kadar kendisi olabilen, yüksek ahlak sahibi, mütevazı ve ilkeli, entelektüel kapasitesi son derece yüksek, toplum için yazan, şiiri şiir yapan özelliklerden vazgeçmeyen, Türkçenin bütün inceliklerini ustalıkla kullanan, yaşadığı dünyanın farkında bir şair olarak Mehmet Akif Ersoy tüm çalışmaları ile bir milli şairdi. İstiklal Marşımızın kabulünü ve büyük şairi Mehmet Akif Ersoy 'u anarken, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu büyük destanı bizlere armağan eden şehitlerimize Allah 'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun. '
Kaynak: İHA