GAİB de İrak Sevkiyat Öncesi Uygunluk Denetimi Semineri Yapılacak

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından (GAİB) Irak'a ihracat yapan firmalara yönelik olarak 'Irak sevkiyat öncesi uygunluk denetimi' bilgilendirme semineri yapılacak.

GAİB de İrak Sevkiyat Öncesi Uygunluk Denetimi Semineri Yapılacak
GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz yaptığı açıklamada Irak Hükümeti'nin başlattığı ithalatta sevk öncesi inceleme uygulaması nedeniyle, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Irak'a ihracat yapan firmaların zorlanmaması ve Irak'a ihracatta sıkıntı yaşanmaması için GAİB üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapılacağını söyledi.

Çıkmaz açıklamasını şöyle sürdürdü, 'Bilindiği üzere, Merkezi Irak Hükümeti tarafından uluslararası gözetim şirketleri olan SGS ve Bureau Veritas ile anlaşma imzalanarak 1Temmuz 2011 tarihinde ithalatta sevk öncesi inceleme uygulamasının başlatıldığı, daha sonra anılan uluslararası gözetim şirketleri ile anlaşma sağlanamaması sebebiyle uygulamaya ancak 15 Ocak 2012 tarihi itibariyle geçilmişti. 15 Nisan 2012 tarihine kadar geçiş süreci öngörüldüğü hususları daha önceki sirkülerimiz ile duyurulmuştu. Konuya ilişkin İhracat Genel Müdürlüğü'nden alınan yeni yazıya istinaden Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden aldığımız yazıda, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim'in 15 Nisan 2012olarak belirlediği uygulama tarihini 15 Mart 2012 tarihine çektiği sevk öncesi inceleme uygulamasının, Kuzey Iraklı ithalatçıların talepleri neticesinde 15 Mart 2012 tarihinden itibaren daha katı olarak uygulanacağı belirtilmekte. 15 Nisan 2012 tarihi itibari ile de kati uygulamaya geçileceği, ayrıca, Merkezi Irak Hükümeti uygulamasından farklı olarak adı geçen Bölgesel Yönetim tarafından başlatılacak uygulama kapsamında, uluslararası standartların kabul göreceği bilgisinin edinildiği belirtilmektedir. Bukapsamda, firmalarımızın konuya ilişkin bilgilendirilmesi amacıyla, Ekonomi Bakanlığı tarafından, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği ev sahipliğinde, Bureau Veritas'ın katılımıyla 13 Mart 2012 Salı günü saat 14.00'te Birliğimiz Hizmet Binası'nda bir bilgilendirme toplantı düzenlenecektir. Bu anlamda konuyla ilgili olarak Irak'a ihracat yapan firmalarımızın yetkililerinin davetli olduğu seminerde yapılan değişiklikler ve uygulama hakkında uzmanlar bilgi verecektir. Toplantıya konuylailgili tüm üyelerimiz davetlidir ' dedi. GAİB hizmet binasında düzenlenecek olan Irak'la ilgili bilgilendirme toplantısına Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman, Kilis ve birçok çevre ilden ihracatçının da davet edildiği ifade edildi.
Kaynak: İHA