Afyonkarahisar'ın Vergi Rekortmeni Yine Çakmak Oldu

Vergi Haftası'nın 23'üncüsüne vergi rekortmenlerine verilen ödül damgasını vurdu.

Afyonkarahisar'ın Vergi Rekortmeni Yine Çakmak Oldu
Çakmaklar Mermer'in sahibi Mehmet Çakmak, 13. kez Afyonkarahisar'ın vergi rekortmeni oldu.23. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar'daki vergi rekortmenlerine plaket verildi. Afyonkarahisar Defterdarlığı tarafından düzenlenen gecede, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve Gayrimenkul Sermaye İradı alanlarında ilk beşe giren kurum ve kuruluşlara ödül verildi.Gerçekleştirilen törende konuşan Vali Balkanlıoğlu, insanların vergiyi gönüllü olarak vermesinin devlet düzeninin adil ve güzel yürümesine bağlı olduğunu kaydetti. Balkanlıoğlu, insanların kafasında 'verdiğimiz vergiler belli mihraklara gidiyor, peşkeş çekiliyor ve yolsuzluk yapılıyor' gibi düşünceler olduğu zaman insanların vergiyi vermekte gönüllü olmayacaklarını ve zorlanacaklarını söyledi.

ÜLKEMİZ 16. BÜYÜK EKONOMİYE SAHİP

Verginin toplumda herkes için adil ve şeffaf olması gerektiğini belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, elde edilen vergi gelirlerinin de yerinde ve memleketin hizmetinde kullanılması gerektiğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Verginin, kamunun güvenli ellerinde sarf edilmesi gerektiğini söyleyen Vali Balkanlıoğlu, 'Geçmişte bu tür sıkıntıları biz hep yaşadık ' dedi. Türkiye'nin 16'ncı büyük dünya ekonomisi haline geldiğini de söyleyen Vali Balkanlıoğlu, 'Her tarafta yollar köprüler havaalanları, hızlı trenler yapılıyor yani ülkemizde gözle görülür bir gelişme var. Türkiye'nin dünyada itibarı arttı ve yabancı ülkeler artık Türkiye'den medet umar hale geldiler. Bunlarda vergi veren müteşebbis ve mükelleflerinin büyük emeği var. Finans kaynakları bir ülkede adil, eşit şekilde tabana yayılırsa vergi gelirleri o kadar fazla artar, ülkeninde gücü ona pareler olarak artar ve hizmetinde kalite çıtası yükselir. İlimizde son yapılan hastane vergilerin hizmet noktasında getirdiği kalitenin en güzel örneklerinden birisidir ' diye konuştu.

VERGİ HALKIN SERMAYESİDİR

Vergi idaresinin, mükelleflerine kaliteli hizmet sunmayı kendine görev edindiğini dile getiren Defterdar Mustafa Ceylan ise, 'Devletin gelir politikalarını adalet ve tarafsızlık içinde uygularken, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak ve mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak üzere; saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkinlik ve mükellef odaklılığı ilke edinmektedir. Vergiyi, devletin, toplumun ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük, olarak açıklayabiliriz. Devletin bizlere yani vatandaşlara yüklediği bu ekonomik yükümlülüğün asıl işlevi, devlet harcamalarını karşılayarak yol, su, elektrik, sağlık gibi altyapı hizmetlerini sağlayabilmektir. Bu nedenle Vergi halkın sermayesidir. Vergi ödemenin en temel ilkelerinden biri, toplumsal sınıf farkı tanımadan tüm vatandaşların bu görevi yerine getirmeleridir ' dedi.

VERGİ TAHAKKUKU YÜZDE 21 ARTTI


Bütçe hedeflerinin tutturulabilmesi, bütçe açığının kapatılabilmesi, kamu harcama ve yatırımlarının yeterince yapılabilmesi için en önemli gelir kaynağının vergi gelirleri olduğunu anlatan Ceylan, 'İlimizin vergi gelirlerindeki duruma bakacak olursak; 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle vergi gelirlerinde tahakkuk geçen yıla göre yüzde 21,39 artarak 701 milyon 388 bin TL olarak, tahsilat ise yüzde 23,09 oranında artarak 530 milyon 813 bin TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi gelirlerindeki tahsilât oranı; yüzde 75,68'dir. Gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 67'dir.Tahakkuk eden verginin tamamı tahsil edilmiş olsaydı bu oran yüzde 98 olacaktı. Afyonkarahisar il geneli cari dönem tahakkuk tahsilat oranımız ise yüzde 90,39 olarak gerçekleşmiştir ' ifadelerini kullandı.

VERGİ REKORTMENLERİ AÇIKLANDI

Konuşmaların ardından 2010 yılı vergilendirme döneminde en çok vergi ödeyen ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmede birinci olanlara ödül verildi. Gelir Vergisi dalında Çakmaklar Mermer'in sahibi Mehmet Çakmak, kurumlar vergisi mükellefi Kızılay Maden Suyu ve Gayrimenkul Sermaye İradı elde eden Mustafa Sabri Genelioğlu plaketlerini Vali İrfan Balkanlıoğlu'dan aldı.2010 yılı vergilendirme döneminde en çok vergi ödemede ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmede ikinci sırada yer alan Gelir Vergisi mükellefi Feride Kırlıoğlu, Kurumlar Vergisi mükellefi Demmer Demireller Mermer Sanayi Ticaret'in sahibi Adnan Demirel ve Gayrimenkul İradı elde eden mükellef Emine Şen'e plaketlerini Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım'dan aldı.2010 yılı vergilendirme döneminde en çok vergi ödeyen ve vergisel yükümlülüğünü yerine getirmede üçüncü sırada yer alan gelir vergisi mükellefi Şuayp Demirel adına oğlu Ekrem Demirel, kurumlar vergisi mükellefi İkbal Akaryakıt ve Dinlenme Tesisleri sahibi Ahmedi Salim Pancar, Gayrimenkul Sermaye İradı elde eden mükellef M. Cemal Kadaifçioğlu, plaketlerini Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'dan aldı.2010 yılı vergilendirme döneminde en çok vergi ödemede ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmede dördüncü sırada yer alan gelir vergisi mükellefi Ahmedi Salim Pancar, Kurumlar Vergisi mükellefi Çakmaklar Mermer sahibi Mehmet Çakmak, Gayrimenkul Sermaye İradı elde eden mükellef Gökhan Alpata, plaketlerini Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Erol'dan aldı.2010 yılı vergilendirme döneminde en çok vergi ödeyen ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmede beşinci olan gelir vergisi mükellefi Mehmet Aygün'ün oğlu Şuayp Aygün, Kurumlar vergisi mükellefi Vahdet Et ve Gıda Sanayi Ticaret ve Gayrimenkul Sermaye İradı elde eden mükellef Şükrü Şensoy plaketlerini Afyonkarahisar Defterdarı Mustafa Ceylan'dan aldı.
Kaynak: İHA