Arabanlılar, Tarihi İç Kale Camii'nin Kurtarılmasını Bekliyor

Gaziantep’in Araban ilçesindeki tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi üzerinde bulunan tarihi İç Kale Camisi kurtarılmayı bekliyor.

Arabanlılar, Tarihi İç Kale Camii'nin Kurtarılmasını Bekliyor
  Araban Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Maho Aydın, 'Temmuz 2010 tarihinde, Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir 'in girişimleri ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan 'ın takibi sonunda, dönemin Gaziantep Müze Müdürü Ahmet Denizhanoğulları başkanlığında Hititolog Hülya Kayaöz denetiminde tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi üzerindeki İç Kale Camisi`nde restorasyon öncesi kazı çalışmaları başlatılmış vea kazılar birkaç ay sürdükten sonra yarım bırakılmıştı. Kazıların yapıldığı sırada, Eyyubiler dönemine ait sikke ve yapıların da ortaya çıktığı tarihi cami çevresinde yapılan kazı çalışmalarında rastlanan tarihi bulgular caminin tarihinin çok eskilere dayandığını göstermişti. AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ilçeyi ziyareti sırasında kazı alanına giderek incelemelerde bulunmuş, çıkan tarihi sikke ve yapıları yerinde gördükten sonra Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile görüşerek buradaki kazı çalışmalarının genişleterek Raban Kale-i Zerrin Kalesi üzerinin tümünde sürdürülmesinin gerektiğini bildirerek destek istemişti 'dedi.

Bu gelişmelerden sonra kazı çalışmalarının durdurulduğunu kaydeden Aydın, 'Bugüne kadar açıkta bekleyen cami duvarlarının bölgedeki sağanak yağış ve kar yağışlarıyla oluşan nem ve rutubet nedeniyle tarihi cami çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yüzlerce yıllık tarihten bu güne kadar dimdik ayakta kalan, sadece tavanında bazı çökmenin olduğu tarihi caminin bu teknoloji ve bilim döneminde ara verilen kazı çalışmasının yarıda bırakılması yüzünden çökmesini istemiyoruz. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay başta olmak üzere AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ve tüm yetkilileri tarihi Raban Kale-i Zerrin Kalesi üzerindeki çökme tehlikesiyle karşı karşıya olan İç Kale Camisi`nde kurtarma çalışması başlatarak gerekli çalışmayı biran önce başlatıp camiyi yüz yıllar öncesindeki olduğu gibi ibadete açarak tarihimize sahip çıkmalarını tüm Arabanlılar olarak bekliyoruz 'diye konuştu.  
Kaynak: İHA