Tarihi Mahkeme Hamamı, Kültür Merkezi Oldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Mahkeme Hamamı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle hamam ve kültür merkezi olarak hizmete açıldı.

Tarihi Mahkeme Hamamı, Kültür Merkezi Oldu
  Büyükşehir Belediyesi 'nin, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu 'ndan takas yoluyla aldığı hamamdaki restorasyon çalışmaları tamamlandı. Yaklaşık 900 metrekare alana sahip hamam üzerindeki 16 kubbe, tonozlar ve yan duvarlarının üzerinden yaklaşık 3 bin ton hatalı dolgu malzemesi çıkarıldı. Bu çalışmalarla yüklerinden arınan tarihi yapının drenaj sistemi de tamamen elden geçirildi. Yaklaşık 600 yıllık tarihe tanıklık eden duvarları sıvalardan arındırılan çifte hamamın, kadınlar hamamı olan bölümü orijinal kimliğine kavuşurken, erkekler bölümü ise kültür merkezi olarak bölgeye kazandırıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mahkeme Hamamı 'nın ilk günkü ihtişamıyla yeniden bölgeye kazandırılmasıyla 'Açık Hava Müzesi Bursa 'hedefine bir adım daha yaklaştıklarını söyledi.

Başkan Altepe, 1421 yılında Çandarlı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan ve 1490, 1953 yıllarında onarım gören tarihi yapının artık kent siluetindeki yerini aldığını belirtti.

Bursa 'ya kazandırdıkları tüm tarihi yapıları aynı zamanda yaşayan mekanlar haline getirdiklerini hatırlatan Altepe, “Bu eserin de kadınlar hamamı bölümü aslına uygun olarak yine hamam olarak işlev görecek. Erkekler bölümü ise bölgedeki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak kültür merkezi olarak işlevlendirildi. Bölgedeki okullar başta olmak üzere, gerek sivil toplam örgütleri gerekse vatandaşlarımız her türlü etkinlik ve toplantısını bu tarihi kültür merkezinde yapabilecek.” dedi.

ARINÇ: TARİHİ MİRASIN AYAĞA KALDIRILMASI ÇALIŞMALARI BİZİ MUTLU EDİYOR
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise düne kadar mezbelelik halinde duran tarihi yapının Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla mükemmel bir şekilde ortaya çıkarıldığını vurguladı.

Özellikle tarihi mirasın ayağa kaldırılması yönündeki çalışmaların kendilerini çok mutlu ettiğini dile getiren Arınç, şöyle devam etti: “Bu bina ayakta durmak için gayret gösteriyordu. Zaman zaman ihmale, hatta ihanete uğramıştı. Büyükşehir Belediyemiz tadilat için kolları sıvadı ve tarihimizi hatırlatan bu eser ortaya çıktı. Ben Bursa 'da bu çalışmalara öncülük eden başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere, diğer belediyelerimize, valiliğimize ve Vakıflar teşkilatımıza teşekkür ediyorum.”
İbrahim Paşa Mahallesi 'nde yaşanan otopark sıkıntısından da haberi olduğunu dile getiren Arınç, uygun bir yer bulunması halinde bu konunun da kısa zamanda çözüleceğinin müjdesini verdi.

Bursa merkezinde 2 milyon nüfusunun yaşadığını hatırlatan Arınç, şöyle konuştu: “Buna karşın sokakların hali ortada. Her gün trafiğe çıkan araçların sayısı da ortada. Bu işi çözmek için önce inanmak lazım, sonra da çalışmak lazım. Bizim belediye başkanlarımızda bu iki özellik de var. Biz onlara güveniyoruz. Siz de güvendiniz ki onları seçtiniz. Hizmette sınır yok. Verilebileceğin daha da fazlasını alabileceğiniz bir yönetim işbaşında. Biz hükümet olarak kaynaklarımızı aktaracağız, yerel yönetimler kendi imkânlarıyla çözüm üretecek. Bunun için de yerel yönetimlerin imkânlarını ve yetkilerini artıracağız. Bursa 'nın her köşesinde halkımız huzur, mutluluk ve refah içinde yaşayacak.”
Vali Şahabettin Harput da Osmanlı 'ya 130 yıl kurucu başkentlik eden, 130 yıl 6 padişaha ev sahipliğini yapan Bursa 'nın kimliğini tarihinden aldığını söyledi.

Bursa genelinde yok olmaya yüz tutan tarihi eserlerin ayağa kaldırılması yönünde önemli çalışmaların hayata geçirildiğini dile getiren Harput, “Son yasal düzenlemeler, tarihi eser restorasyonları konusunda elimizi çok rahatlattı. Tarihi yapıyı kim ayağa kaldırırsa, ister kamu, ister vatandaş, isterse belediye kaynak sıkıntımız yok. Tarihi eserler, termal, Uludağ gibi değerlerimiz turizm kenti olma yolunda Bursa 'nın ayak sesleridir.” diye konuştu.

Törende konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da marka kent olma yolunda önemli bir adımın daha atıldığını belirterek, bölgeye kazandırılan tarihi hamam nedeniyle Başkan Altepe 'ye teşekkür etti.

Bursa Milletvekilleri Mustafa Öztürk, Bedrettin Yıldırım, Hakan Çavuşoğlu ve Canan Candemir Çelik ile Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın 'ın da katıldığı törende konuşmaların ardından açılış kurdelesi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Başkan Altepe tarafından kesildi.
Arınç, açılışın ardından Başkan Altepe ve protokol üyeleriyle birlikte tarihi yapının kadınlar hamamı ve kültür merkezi olan bölümlerini gezdi.