Teyyareci Fethi Bey’in Şehadetinin 100. Yılında Gökyüzünde Türk Uçakları Uçacak

Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Osman Yıldırım, Türkiye’nin ilk hava şehidi Teyyareci Fethi Bey’in ölümünün 100’ncü yılında gökyüzünde THK Uçak Fabrikası'nda üretilen uçakların havalanacağını söyledi.

Muğla'nın Fethiye ilçesine ismini veren Türkiye 'nin ilk hava şehidi Teyyareci Fethi Bey, ölümünün 98. yıl dönümünde anıldı. Hava muhalefeti nedeniyle Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi 'nde gerçekleştirilen anma törenine THK Başkanı Osman Yıldırım ve Fethiyeli yöneticiler katıldı. Fethiye belediyesi bandosunun marşları ile başlayan etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla devam etti. Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey 'in biyografisinin okunduğu törende şehit yüzbaşının anlatan şiirler okundu.

Törende bir konuşma yapan THK Başkanı Osman Yıldırım, Türkiye 'nin ilk hava şehidi Fethi Bey 'in ölümünün 100 'üncü yılında onu en iyi şekilde yâd edeceğini anlattı. Uzayda Türkiye kurmak için çalışmaların başladığını anlatan Yıldırım, bunun ilk adımının Havacılık ve Uzay Üniversitesi olduğunu belirtti. Üniversitenin ilk yılında 166 üniversite arasından en fazla tercih edilen 9 'ncu üniversite olduğuna işaret eden Yıldırım, Uzay Türkiye 'si için atılan en önemli adımlardan birinin de THK Uçak Fabrikası 'nın açılması olarak açıkladı.

THK Başkanı Osman Yıldırım, “İlk hava şehidimizin 100 'ncü ölüm yılı olan 2014 yılında uçak fabrikamızın ilk uçağı göklerde uçmaya başlayacak. Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi Bey 'in anısına en iyi bu şekilde sahip çıkılırdı. Umut ediyorum 100 'ncü yılında gökyüzünde yeni Fethi Bey 'ler göreceğiz.” dedi.


Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da Fethi Bey'in, 27 Mart 1914 tarihinde kullandığı uçakla Şam'da düşerek şehitlik mertebesine ulaştığını hatırlattı. Bu elim olayın üzerine şehrin daha önce Meğri olan isminin 26 Mart 1914 tarihinde Fethiye olarak değiştirildiğini belirten Saatcı, adını şehitten ala bir şehrin ferdi olmaktan büyük gurur ve mutluluk duyduğunu kaydetti.


Kültür Merkezi 'ndeki anma töreninin ardından, Fethiye Belediyesi 'nde 'Gökyüzünden Türkiye ' konulu resim sergisi ve THK Motorlu Yamaç Paraşütü pilotları ile THK Model Roket gösterileri gerçekleştirildi.

FETHİ BEY KİMDİR?

Tayyareci Yüzbaşı Fethi Bey, Muavenet-i Milliye isimli Blerio XI/B uçağı ile İstanbul-İskenderiye uçuşunu gerçekleştirmek için 8 Şubat 1914'de uçuşuna başladı. Konya, Ulukışla, Adana, Humus ve Şam üzerinden İskenderiye'ye uzanan bir hava yolculuğunu gerçekleştirmek isterken 27 Şubat 1914'te Şam'ın Taberiye ilçesi Şimiriye bucağı yakınlarında düşerek Türk havacılık tarihinin ilk şehidi oldu. Mezarı Şam yakınlarında Selahattin Eyyubi Türbesi'nde bulunuyor. Türkiye'nin ilk havacı şehidinin ismi, 1914'te Meğri ismi ile anılan Fethiye'ye verildi.