Erciş'te Deprem Konferansı

Erciş Belediyesi tarafından 'Depremlerde Gözlenen Hasarlar ve Yapıların Güçlendirilmesi' konulu bir konferans düzenledi.

Erciş'te Deprem Konferansı
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü salonunda düzenlenen konferansa Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Haydar Kayhan, ilçede görevli mimar, mühendis, tekniker ve teknisyenlerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, 23 Ekim 2011 tarihinde yaşadıkları 7,2 büyüklüğündeki depremin ilçede çok büyük yara açtığını söyledi. Yapılaşmanın insan hayatı için büyük önemarz ettiğini belirten Arapoğlu, şöyle konuştu:

'Deprem aslında Van'ı değil ilçemiz Erciş'i vurdu. Şehir merkezimizde özellikle mağazaların olduğu kısımlar yerle bir oldu. Tabii ki depremlerden çıkaracağımız çok büyük ders var. Biz bir deprem kuşağında olduğumuzu, Erciş'in de birinci derece deprem kuşağında olduğunu unutmamamız lazım. Demek artık bir şeylerden ders çıkarmamız gerekiyor. Bunun dünyadaki örneklerinden biri Japonya. Oradakiler artık depremle yaşamayı öğrenmişler. Şimdi bizim de depremle iç içeyaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu tür konferans ve toplantıları sık sık yapacağız. Sizlerle zaman zaman bir araya gelelim. Depremi unutmayalım. Belki deprem bundan bir iki yıl sonra hafızamızdan silinecek. 'Deprem oldu, bitti' diyeceğiz. Ama öyle değil. Bu acılarla iç içe olduğumuzu unutmamamız lazım. '

Erciş'in deprem sonrası imar planının da hazırlanmakta olduğunu ifade eden Arapoğlu, ilçeyi 50 yıl sonrasına hazırlayacaklarını da anlatarak şunları söyledi:

'Erciş Belediyesi olarak biz, ilçemizde yapılan ve yapılacak olan tüm yapılarda deprem yönetmenliğini uygulamaktayız. Buna dayanarak ilçemizde dayanıksız, kaçak, ruhsatsız ve gecekondu gibi yapı yapma konusunda kesinlikle taviz vermeyeceğiz. İlçemiz birinci derece deprem kuşağı üzerindedir. Bu meyanda bizler de üzerimize düşen tüm sorumluluklarıharfiyen yerine getirmeye gayret edeceğiz '

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Haydar Kayhan ise, Erciş'in 23 Ekim 2011 tarihinde yaşadığı 7,2 büyüklüğündeki depremle bir kez daha deprem riski olan bölgeler arasında yer aldığını söyledi. Doç.Dr. Kayhan, depremle birlikte acı gerçeklerin de gözler önüne döküldüğünü anlatarak şöyle konuştu:

'Deprem Nedir?, Depremde Gözlenen Hasarlar ve Sebepleri, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İlkeleri ile Mevcut Yapıların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi 'konularındabilgi verdi. Doç. Dr. Ali Haydar Hemen her deprem sonunda yapılan incelemelerde hasar gören yapılarda gözlenen yetersizlikler, mimari ve taşıyıcı sistem tasarımı yetersiz, işçilik ve beton dayanımları yetersiz, donatı detayları hatalı ya da yetersiz, imalat aşamasındaki denetimsizlik gibi konuların irdelendiğini anlatan Kayhan, 'Dolayısıyla bina tasarımından bina üretimine kadar bütün uygulamaların kaliteli ve denetimli olması gerekmektedir 'dedi.

Depreme dayanıklı yapı, düzenli, sorun oluşturmayacak bir taşıyıcı sistem oluşturulmasına imkan sağlayacak biçimde, ancak uzmanların işbirliği ile tasarlanabileceğini anlatan Kayhan, şöyle konuştu:

'Depremlerde hasar gören yapıların hasar nedenleri bazen doğrudan doğruya mimari tasarım ile bağlantılı olmaktadır. Mimarların da daha mimari tasarım aşamasında deprem etkilerini düşünmeleri ve tasarımı ona göre yapmaları önemlidir. Ya da, inşaat mühendisinin, mimari tasarımı da etkileyecek ve değişmesine yolaçacak önerilerinin, deprem bilinci ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Taşıyıcı sistem seçimi, öncelikle mimari tasarımla ilgilidir. Bu noktada, depreme dayanıklı yapı tasarımının sadece yapı mühendisi tarafından değil, mimar ile yapı mühendisinin hatta diğer meslek disiplinlerinin de ortak çabası ile gerçekleşebileceğini söylemek yerindedir. İçerisinde oturulacak binanın boyasından, penceresinden ve dış görünümünden daha önemlisi, binanın nasıl projelendirilip nasıl imal edildiği hususudur. Çünkü, cangüvenliğimiz buna bağlıdır. Depreme dayanıklı ya da dayanıksız bina, deprem anında ortaya çıkar. Fakat bizim binaları deprem olmadan önce seçmemiz gerekir. Depreme dayanıklı binaya 30-40 yılda bir sadece 40 saniyeliğine ihtiyacımız olur. O anda sağlam bir binada olmanın koşulu, şimdiden gerekli önlemleri almaktır. '

Doç.Dr. Kayhan, binalarda güçlendirme konularında da davetlilere ayrıntılı bilgi verdi. Konuşmanın sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Kayhan, Erciş Belediyesi'nin böyle önemli konularda insanları aydınlatmak için düzenlemiş olduğu konferansların çok yayarlı geçtiğini, özellikle Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu'na teşekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA