Suriye İçin Kritik Saatler Başladı

Suriye'de hükümet güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasındaki çatışmalar tüm hızıyla sürerken, bugün uluslararası kamuoyu şiddeti durdurmaya yönelik bir hamle daha yapmaya hazırlanıyor.

Suriye İçin Kritik Saatler Başladı
Tunus'ta Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 60'tan fazla ülkenin katılımıyla oluşturulan 'Suriye'nin Dostları ' toplantısı düzenleniyor. Toplantıya Suriye Ulusal Konseyi ile Ulusal Koordinasyon Komitesi de muhalif grupların temsilcisi olarak katılıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Tunus toplantısına katılacak.

Reuters'in ele geçirdiği karar taslağı metnine göre, Suriye'nin dostları, Humus, Dera, Zabadani ve kuşatma altındaki diğer kentlere insani yardım girişine acilen izin verilmesini talep etmeye hazırlanıyor.

Taslakta ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı askeri güçlerin sivil yerleşim bölgelerinde çatışmalara son vermesi durumunda 48 saat içinde buralara insani yardım gönderileceği belirtiliyor.

Suriye'nin taleplere olumsuz cevap vermesi durumunda, seyahat yasakları ve petrol alımının durdurulması gibi yaptırımlar gündeme gelebilir. Ayrıca, Suriye ile ilgili finansal işlemleri durdurmak, diplomatik ilişki seviyesini aşağı çekmek, bu ülkeye silah gönderilmesini engellemek ve mal varlığı dondurulması gibi caydırıcı önlemler de gündeme gelebilir.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantı öncesinde Londra'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hiçbir yardımı bekletmeyeceğini ifade etmişti. Davutoğlu ayrıca bir sonraki toplantının Türkiye'de yapılabileceğini söylemişti.

KOFİ ANNAN SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİ

Tunus toplantısı öncesinde yaşanan bir diğer önemli gelişme ise Kofi Annan'ın Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin ortak Suriye özel temsilcisi olarak atanması oldu. BM eski Genel Sekreteri olan Annan, halefi Ban Ki-Mun ve Arap Birliği Genel Başkanı Nabil Elarabay'ın yapacağı toplantıda Suriye'de yaşanan sorunun barışçıl yolla çözülmesi için yetkilendirilecek.

Annan görevi devralmasının ardından yaptığı ilk açıklamada Suriye'deki bütün taraflara ateşkes çağrısı yaptı ve sorunun barışçıl yollarla çözülmesine gayret edeceğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetosuyla Suriye yönetimi rahat bir nefes almıştı ancak geçtiğimiz hafta BM Genel Meclisi, Arap Birliği'nin Esad'a görevden ayrılma çağrısı yapan girişimlerini destekleme kararı almıştı.