Vali Lekesiz, Amik Ovasında İncelemelerde Bulundu

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Amik ovasında sağanak yağıştan dolayı zarar gören ekili tarım arazisinde incelemelerde bulundu.

Vali Lekesiz, Amik Ovasında İncelemelerde Bulundu
  Vali Lekesiz, Amik ovasında yaptığı incelemede, Hatay Havaalanı`nın da dahil olduğu bir kısım arazinin taşkına maruz kaldığı ilk saatlerden itibaren kendisinin başkanlığında havaalanında kriz merkezi kurulduğunu söyledi. Havaalanından sorumlu mülki idare amirliği, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Havaalanı Meydan Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, TEDAŞ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nün üstün bir sorumluluk anlayışı ile görevlerini yürüttüğünü belirten Lekesiz, 'Gerek Ocak ayı boyunca bir yıl içerisinde yağan yağışın yüzde 40,64`ü kadar yağıştan dolayı toprağın doygun hale gelmiş olması ile birlikte, yağışların büyük kısmının akışa geçmesi ve gerekse27-28 Ocak 2012 tarihinde ilimizdeki yoğun ve aralıksız yağışlarla beraber daha önce yağmış olan karların ani erimesi birleşmiştir. Bu tür doğal afetler her zaman her yerde olabilir. Ancak ortaya çıkan tablonun sadece aşırı yağışlarla izah edilemeyeceği bilinmektedir 'dedi.

Vali Lekesiz, vatandaşlar tarafından sulama suyu almak maksadı ile yaz aylarında yapılan toprak bentlerin suyun kabarmasına neden olduğunu bu durumun da kanallardaki ve nehirlerdeki suyun ovaya taşmasına neden olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: 'Ortaya çıkabilecek aşırı yağışları ovaya ve ovadan da denize tahliyeye yarayacak olan Karasu, Comba, Muratpaşa, Afrin, Küçük Asi gibi nehir, çay ve kanalların kapasiteleri yeterlidir. Fakat üç husus, gelen aşırı yağışların ovaya yayılmasına ve taşkına maruz kalmasına yol açmıştır. Asi Nehri üzerinde Güzelburç, Yeşilova, Melekli, Suvatlı, Alaattin, Karasu üzerinde Bakras, Kurtlusoğuksu, Topboğazı Arpahan, Afrin Kanalı üzerinde ise Karacanlık, Kurtuluş, Terzihöyük mevkilerinde yaklaşık 20 yerdevatandaşlar tarafından sulama suyu almak maksadıyla yaz aylarında yapılan toprak bentler suyun kabarmasına, akış hızının kesilmesine, hidrolik akış koşullarının değişmesine neden olmuş, bu durum da kanallardaki ve nehirlerdeki suyun ovaya taşmasını ve taşıp ovada biriken suyun tahliyesini olumsuz etkilemiştir. Taşkın sularının çekilmesi için başta DSİ olmak üzere tüm kurumlarımız yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Ancak, daha da önemli olan ise sorunun tekrarlanmamasını sağlayacak tedbirleri almaktır. ReyhanlıBarajı`nın 2015 yılının Mayıs ayında hizmete girmesiyle beraber taşkın riski tamamen ortadan kalkacaktır. Ancak, baraj hizmete geçinceye kadar önlemler kararlılıkla hayata geçirilecek ve yaşanılan olumsuzluğun tekrarlanmaması sağlanacaktır. ' 
Kaynak: İHA