Ergenekon Davasında Tutuksuz Sanıkların Savunması Alınıyor

Silivri'de görülen ikinci Ergenekon davasının 153.

  duruşmasında tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmasına devam ediliyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İkinci Ergenekon davasının 153. duruşmada, Mustafa Balbay ile İbrahim Şahin, Tuncay Özkan ve Hasan Atilla Uğur`un da aralarında bulunduğu 12 tutuklu sanık hazır bulundu. Tutuksuz sanıklardan Halis Yavuz Işıklar, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Tanju Güvendiren ve Adnan Bulut katıldı. Tutuklu sanıklar Mehmet Haberal, Levent Ersöz, Fatih Hilmioğlu, Mustafa Dönmez, İbrahim Özcan ve Oğuz Bulut ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, 31 Ocak 2012 tarihli duruşmada sanık Emin Şirin`in savunmasının tamamlandığını hatırlatarak bugünkü oturumda Halis Yavuz Işıklar`ın savunmasının alınacağını açıkladı. Yapımcı yönetmen olduğunu belirten Işıklar, 'Böyle bir terör örgütünden haberim yok. Zaten davada yargılanan kişilerden sadece Şener Eruygur ile İlker Güven`i tanırım. 'dedi.

Eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral Hilmi Özkök`ün Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptığı dönemde kendisi ile bağlantı kurduğunu belirten Işıklar, 'Vural Beyazıt döneminde `Denizciler geliyor` isimli bir film ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tanıtım filmini yapmıştım. Bunun ardından da Hilmi Paşa Kara Kuvvetleri Komutanlığı tanıtım filmi yapmamız için beni çağırdı. Bu süreçte K.K.K. Kurmay Başkanı Şener Eruygur (dava sanığı emekli Orgeneral) ile muhatap oldum. Filmi de `Hakideki Alyürek` ismi ile yaptım. 19 kişilik bir ekip ile çektiğimiz belgesel tarzındaki filmde, komando eğitim ile komanda tugayları ve bazı karakolları konu yaptık. 'şeklinde konuştu.

Film biletlerinin satışını da Taksim`de bir otelde verdikleri yemekte yaptıklarını belirten Işıklar, yemek sırasında bilet satılacak kişilerin listesini ise dava sanıklarından İlker Güven tarafından kendisine verildiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından sorulan bir soru üzerine Işıklar, Saadettin Tantan, Yaşar Okuyan ve Sabih Kanadoğlu`nu da sadece bilet satılacak kişiler listesinden tanıdığını söyledi.

Işıklar, 'Hilmi Özkök, terörle mücadele konulu bir film daha yapmamızı istedi. Ancak ne kendisi ne de ben sponsor bulamadığımız için filmi yapamadık. 'ifadesini kullandı. 2005 yılında geçirdiği trafik kazasının ardından çok büyük sağlık sorunları yaşadığını belirten sanık Işıklar, sol gözünün hiç görmediğini, sağ gözünün ise yüzde 40 oranında gördüğünü ve ciğerinde hala sorunlar bulunduğunu anlattı.

Sanık Işıklar`ın savunmasını tamamlamasının ardından diğer tutuksuz sanık Tercüman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Büyükçelebi`nin savunmasına geçildi. Sözlü anlatımda bulunmayan Büyükçelebi, 3 sayfadan oluşan savunmasını yazılı olarak mahkemeye sundu. Büyükçelebi, soruşturma aşamasında poliste, savcılıkta ve sorgu hakimliğinde verdiği ifadelerin doğru olduğunu söyledi. Daha sonra bir dönem askeri yargıtay üyeliği yapan sanık Tanju Güvendiren, savunması için mahkeme heyetinin karşısına çıktı. Güvendiren, iddianamede kendisi hakkında belirtilen konularla ilgili olarak 'Hayal mahsülü iddiaları sıralayacağım. 'diyerek savunmasına başladı.