Kavlak: Kıdem Tazminatına El Uzatmayı Genel Grev Sebebi Sayacağız

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal İş Genel Başkanı Pevrul Kavlak, işçinin kıdem tazminatı konusunun kırmızı çizgileri olduğunu, ona el uzatmayı genel grev sebebi sayacaklarını söyledi.

Kavlak: Kıdem Tazminatına El Uzatmayı Genel Grev Sebebi Sayacağız
Türk Metal Sendikası 1 Nolu Manisa Şubesi ' nin Saruhan Otel'deki 2. olağan genel kurulunda konuşan Kavlak, Türkiye ' de gelir adaletsizliği yaşandığını, bununla birlikte küresel sermayenin sendikalaşmanın önüne geçmek istediğini ileri sürdü. İşçilere mücadele çağrısında bulunan Kavlak, ekonominin büyüdüğü söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Türk Metal İş Genel Başkanı Kavlak, “İnsanın insanca yaşayabilmesi için bir büyüme istiyoruz. 5 milyon işçi emeklisi yoksulluk sınırında, 2 milyon memur emeklisi geçinemiyor, 3,5 milyon yeşil kartlı hayata tutunmaya çalışıyor. Neden 5 milyondan fazla kişi, asgari ücretle çalıştırılıyor? Bu tablo, bu ülke insanının kaderi olamaz.” dedi. Türkiye ' de adaletsiz olduğu kadar acımasız bir vergi sistemi olduğunu söyleyen Pevrul Kavlak, işçiden alınan vergiyi eleştirdi. Haksızlıklara karşı sosyal devlet, sosyal adalet beklediklerini dile getirerek, vergi adaleti istediklerini, işçilerin yakasına yapışılmaması gerektiğini ifade etti.

Kıdem tazminatına el uzatmayı genel grev sebebi sayacaklarını belirten Türk Metal İş Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Biz kıdem tazminatının fona devredilmesini istemiyoruz. Kıdem tazminatı, bir sigortadır. Dökülen alınterinin, harcanan emeğin karşısında çalışanların güveneceği, koruma altına alınması gereken bir birikimdir. İşverenlerin işçilerini kolayca işten çıkarmasının önündeki bir engeldir. İşten çıkarılan işçiler için yeni bir iş bulana kadar geçimini sağlayacağı bir tasarruf, bir sigortadır. Kıdem tazminatı konusunda yapılacak en ufak bir değişiklik, vidaların gevşemesi demektir. Kimse kusura bakmasın, biz buna asla ve asla müsaade etmeyeceğiz. Kıdem tazminatı, Türk işçi hareketi için 'ya hep ya hiç' davasıdır.” şeklinde konuştu.

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da işçilere, haklarını elde etmek için mücadele ve direnme tavsiyesinde bulundu. Bunu yaparken meşru zeminde ve hukuk çerçevesinde kalınması gerektiğini vurgulayarak, “Darbeler demokrasimize darbe vurdu, ekonomimize darbe vurdu. Eğer bu darbeler olmasaydı, demokrasimiz meşru zeminde devam etseydi bugün işçi hareketleri daha güçlü olacaktı. Memur sendikaları, çok daha önceden toplu sözleşme hakkı elde edecekti. Türkiye, küresel ekonomiye karşı çok daha güçlü bir şekilde yerli ekonomisiyle direnmesini öğrenecekti.” dedi. İşçilerin eleştirilerini ve hak arama mücadelelerini normal karşıladıklarını ifade eden Milletvekili Özdağ, 10 yıldır iktidarda olan AK Parti ' nin yaptıklarının hakkını da teslim etmelerini istedi. Özdağ, “Türkiye ' de demokrasi varsa muhalefetiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla vardır. İktidar, eleştiriyle kendine çekidüzen verir. Şimdi Sendika Yasası'nı Parlamento'ya getirdik. Bütün sendikalardan görüş aldık. Bütün dengeleri gözeterek gerçekçi olmak zorundayız.” diye konuştu.