Travma Ölümleri

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Travma ve Acil Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cemalettin Ertekin, “Çocukluk çağından itibaren trafik kurallarına uyma konusunda eğitim verilmeli, bu kültürü yerleştirebilirsek, kazaların, travma ölümlerinin önüne geçebiliriz” dedi.

Travma Ölümleri
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Travma ve Acil Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cemalettin Ertekin, dış bir etkenle vücut bütünlüğünü etkileyen her türlü olaya travma dendiğini söyledi.

Prof.Dr. Cemalettin Ertekin, trafik kazaları nedeniyle olan travmaların yüzde 50’sinin olay anında ölümle sonuçlandığını, kalan yüzde 50’nin yüzde 30’unun da ilk 24 saat içinde öldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Ertekin, ilkokuldan itibaren trafik kurallarına uyulması için eğitim verilmesini, kurallara uyma kültürünün gelecek nesillere iyi empoze edilmesini istedi. İstatistiklere göre, 30 yılda 30 bin kişinin teröre kurban gittiğini, 10 yılda 50 bin kişinin trafik kazaları nedeniyle oluşan travmalardan hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Ertekin, “Sayının önemini kavradığımız zaman durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor. Trafik kazalarının neden olduğu travmalar için de maddi, manevi emek harcamak lazım. Avrupa’nın tüm ülkelerinde bir yılda ölen insandan daha fazlası Türkiye’de trafik kazalarında ölüyor. Bu durumun engellenmesi, kazaların azaltılması için ciddi çalışma yapılması lazım. Trafik kurallarına uyma kültürünün yerleşmesi lazım” dedi

TRAVMADAN EN ÇOK GENÇLER ÖLÜYOR Prof. Dr. Ertekin, dünyada insanların en çok ölüm nedenlerini sırasıyla kalp, kanser, enfeksiyon ve travmanın oluşturduğunu söyledi.

Yaşa göre bir dağılım yapılırsa 20-40 yaş arasında ölümlerin sebebinin yüzde 80’inin travma olduğunu anlatan Ertekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çağdaş dünyanın hastalığı travma, en çok gençleri vuruyor. Çünkü, gençler daha çok sosyal hayatta aktif araç kullanıyor. Tehlike ile daha iç içeler. Travmada ölenlerin yanında, ölenlerin 5 katı kadar da yaralı oluyor. Trafik kurallarına uyma, emniyet kemeri takma, hız sınırını aşmama, güvenli yol, güvenli araç, hava yastıkları gibi birçok adımın çok iyi değerlendirilmesi lazım. Özellikle çocukluktan itibaren eğitim verilmeli.”Eskiden trafik kazası geçiren kişinin hastaneye kendi imkanlarıyla geldiğini ya da yanındakilerin rastgele taşımasıyla hastaneye getirildiğini belirten Prof.Dr. Cemalettin Ertekin, sözlerine şöyle devam etti: “Zaten bir travma hastası hastaneye getirilirken en çok taşınmasında yanlış yapılıyordu. Günümüzde imkanlar daha iyi, olay yerine giden ambulanslarda kişiye ilkyardım en iyi şekilde yapılıyor. Hastane öncesi organizasyonlarda gelişmeler var. Her ne kadar yüzde 100 oturmuş diyemesem de, gelişmenin olması çok iyi. Halkın bilinçlendirilmesi ve eğitimi üzerinde de daha fazla durulursa, trafik kazalarından meydana gelen travmaları önleme de iyi bir adım atmış oluruz.“
Kaynak: İHA