NEÜ’de Kadın ve Şiddet Konulu Panel

Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) tarafından ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ ile ‘5 Aralık Türk Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı Günü’ kapsamında ‘Kadın ve Şiddet’ konulu panel düzenlendi.

NEÜ’de Kadın ve Şiddet Konulu Panel
NEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panel, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Emin Özdemir, NÜKÇAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aysel Kekillioğlu, Nevşehir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Akın Kırımtay, Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Veli Soyalp, Nevşehir 'de bulunan kadın dernekleri ve üyeleri, sivil toplum kuruluşları, akademik, idari personeli ile öğrencilerin ve kadınların katılımlarıyla gerçekleştirildi.

'Kadın ve Şiddet ' konulu panele, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Demiröz, Kapadokya Kadın Derneği (KAP-KAD) Başkanı Hayriye Demirbilek, Nevşehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Sema Yurtbilir Yavuz, Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi M. Seza Yanağlıbaş ve NEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi 3. Sınıf öğrencisi Yasemin Bilgin panelist olarak katıldı.

'5 Aralık Türk Kadının Seçme ve Seçilme Hakkı Günü 'nün kadınlar açısından anlam ve önemine değinen M. Seza Yanağlıbaş, Türk Kadınlar Birliğinin oluşum sürecini ve aktif bir kadın sivil toplum kuruluşu olarak Türk Kadınlar Birliği Nevşehir Şubesi 'nin faaliyetleri ve şiddetle mücadele girişimlerine yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kapadokya Kadın Derneğinin kadın ve kız çocuklarının insan haklarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla kurulan bir dernek olduğunu söyleyen KAP-KAD Başkanı Hayriye Demirbilek, derneğin oluşum süreci, faaliyetleri ve şiddetle mücadele girişimlerine yönelik bilgiler verdi.

6284 sayılı ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun ve Türk Ceza Kanonunda suç niteliğindeki şiddet içeren eylemler hakkında katılımcıları bilgilendiren Avukat Sema Yurtbilir Yavuz, 6284 sayılı kanunun yeni bir kanun olduğunu ve çok geniş korumalar sağladığını belirtti.

Yavuz, kadına yönelik şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin varlığı halinde herkesin bu durumu resmi makam veya mercilere ihbar etmesi gerektiğini söyledi.

Kadına yönelik şiddeti etkileyen unsurlar ve çözüm önerilerine değinen Yrd. Doç. Dr. Filiz Demiröz, aile içi şiddetin genelde tartışmayla başladığını ve sonuçlarının istenmeyen durumlara hatta ölümlere sebebiyet verdiğini ifade etti.

Üniversite öğrencilerinin kadına yönelik şiddete karşı bakış açılarını değerlendirerek bunların çözümüne yönelik önerilerini sunan Yasemin Bilgin ise yaptığı araştırmada kadın sorununa yönelik ilk akla gelenin kadının karşılaştığı şiddet, tecavüz, taciz gibi zorlamalar olduğunu tespit ettiğini dile getirdi.

Ayrıca panele katılan Nevşehir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Akın Kırımtay ve Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Veli Soyalp, Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü olarak şiddet ve şiddete yönelik emniyet birimlerinin yapmış olduğu çalışmalar ve alınan tedbirler hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcıların sorularının cevaplandırılması ile devam eden panel sonunda Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Emin Özdemir ve NÜKÇAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aysel Kekillioğlu tarafından katkılarından dolayı panelistler ile Nevşehir İl Emniyet Müdür Yardımcısı Akın Kırımtay ve Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Veli Soyalp 'a teşekkür plaketleri verildi.

Kaynak: İHA