Avustralya'nın dış ticaret açığı büyüyor

Avustralya'nın dış ticaret açığı beklentinin altında genişledi.

Avustralya'nın dış ticaret açığı büyüyor
Avustralya'nın dış ticaret açığı ihracatın küresel ekonomik yavaşlamaya direnmesi ve sermaye malı alımlarının artması üzerine Ekim'de ekonomistlerin beklentisinin altında büyüdü.

Resmi istatistik verilerine göre Avsutralya'da ithalat, ihracatın 2.09 milyar Avustralya doları üzerinde gelerek, 2.2 milyar Avustralya dolarlık beklentinin altında kaldı. Asya Pasifik ülkesinin Eylül'de dış ticaret açığı da 1.42 milyar Avustralya dolarına revize edildi.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, ülkenin en büyük emtia ihracatının fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle bu yıl 4 faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 3'e çekti. Politika yapıcılar önümüzdeki yıl beklentinin altında seyredeceği tahmin edilen maden sektörünün dışındaki talepleri canlandırmaya çalışıyor.

Demir madeni ve kömürde yılın başlarında görülen değer kaybının Avustralya'nın ihracatını olumsuz etkilediğine dikkat çeken JP Morgan Chase&CO.'nun başekonomisti Stephen Walters, maden sektörünün hâlen daha dışarıdan ithal edilen ve Avustralya'nın ithalatını yüksek tutacak olan büyük ölçekli makina ve ekipman gerektirdiğini belirtti.

Ülkenin ihracatı kömürdeki yüzde 6'lık düşüşün, metal madenleri ve minerallerdeki yüzde 3'lük artışla bir miktar dengelenmesi sayesinde 24.4 milyar Avustralya doları olarak gerçekleşti. Avustralya'da ithalat yüzde 3 artarak 26.5 Avustralya dolarına çıktı. İthalattaki artışta sermaye malları alımlarındaki yüzde 13'lük sıçrama etkili oldu.