'Patriot Füzeleri Suriye’de Ayaklanan Halkı Da Koruyacak'

Ulusal güvenlik uzmanı Alexandra Toma, Patriot füzelerinin Amerika’nın Suriye’deki rejime karşı aldığı tavır açısından da anlam taşıdığını kaydetti.

Truman National Security Project adlı enstitünün üyesi Toma “Patriot füzeleri, Suriye 'de ayaklanan ve Amerika 'nın desteklediği halkı da koruyacak. Füzeler sınır güvenliğini güçlendirecek ve Esed rejiminden gelen hava saldırılarına karşı Türkiye 'ye ve Suriyeli ayaklanmacılara bir parça rahatlık getirecek.” dedi.

Başkan Barack Obama yönetimi, iç siyasette ve uluslararası platformda, Suriye 'de birçok insanın hayatını kaybetmesine sebep olan gelişmelere karşı sessiz kalmakla ve bölgede liderlik gösterememekle eleştirilmişti.

'BİR PATRİOT SADECE BİRKAÇ ŞEHRİ KORUYABİLİR '

Maryland Üniversitesi 'nde ulusal güvenlik konusunda araştırmalarda bulunan ulusal güvenlik uzman Nilsu Gören ise Türkiye 'ye kurulacak Patriot füze sistemi ile ilgili teknik bilgiler verdi. Gören, şu bilgileri verdi:
“Patriot füze savunma sistemlerinin çeşitli varyantları bulunmakla birlikte esas nitelikleri 'alt katman savunması ' uygulayarak balistik füzeleri hedeflerine ulaşmak üzereyken vurmalarıdır. Alt katman savunması denilmesinin sebebi, füzenin uzaydaki uçuşunu tamamlamasından sonra yere yaklaşırken devreye girmeleridir. 'Patriot Advanced Capability 3 ' (PAC-3), olarak bilinen füze savunma sistemi yaklaşık bin km menzilli balistik füzelere karşı savunma sağlamaktadır. Bu sistemle yalnızca birkaç şehir korunabilir. Daha geniş bölgeleri korumak için çok sayıda Patriot bataryası gerektiği için çok maliyetlidir ve kitle imha silahlarıyla yüklü füze başlıklarına karşı etkisiz kalacaktır.”

Türkiye 'nin kendi füze savunma sistemi olmadığı için bu sistemi NATO 'dan temin etmesinin 'teknik açıdan daha kolay ve daha ekonomik ' bir çözüm olduğunu belirten Gören, Malatya Kürecik 'te konuşlandırılan 'erken uyarı radar sistemi 'nin füze savunma sistemi ile güçlendirilmesinin söz konusu olmadığını da ekledi.2011 yılında Amerika tarafından Kürecik 'e konuşlandırılan sistemin 2025 yılına kadar kurulacak 'Aktif Kademeli Taktik Balistik Füze Savunması 'nın bir parçası olduğunu belirten Gören, “Amerikalı yetkililerin öngörülerine göre füze savunma sisteminin gelecek aşamalarında Türkiye için büyük bir rol görünmüyor. Bu durum, Türkiye 'nin bölgeye olan yakınlığından, balistik füzelerin uçuş rota ve menzillerden ve var olan füze savunma teknolojisinin limitlerinden kaynaklanıyor. ABD 'nin uzun vadede Türkiye 'nin savunulamayan bölgelerine 'Termal Yüksek İrtifa Alan Savunma ' (THAAD) adı verilen sistemi göndermesi beklenebilir.” tahmininde bulundu. Erken uyarı radar sisteminin Türkiye 'yi güvenlik açısından riske sokup sokmadığı ile ilgili soruyu cevaplandıran Gören, “Türkiye topraklarında konuşlandırılan 'erken uyarı radar sistemi ' Akdeniz 'de bulunan Amerikan Aegis gemilerine bağlıdır. Bu gemi üsler herhangi bir ateşli saldırıya cevap vermeye hazırdır. Türkiye bu açıdan koruma altındadır.” dedi.