Amerikan Türk Konseyi Başkanı Emekli Büyükelçi James Holmes Açıklaması

Gökhan Kurtaran - Amerikan Türk Konseyi Başkanı Emekli Büyükelçi James Holmes, ABD Senatosu'nun İran'a yeni ekonomik yaptırımlar öngören paketi onaylamasının ardından, Obama yönetiminin İran'a karşı yaptırımların Türkiye ekonomisi için bir cezalandırmaya dönüşmemesi için çalıştığını belirtti.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Holmes, ''Önemli olan, Türkiye'nin İran'dan kritik önem taşıyan gaz ithalatının doğasını anlamak ve Türkiye'nin günlük ekonomisi için vazgeçilmez olan bu ticaretin üzerinde yaptırım uygulamamak'' dedi.

Türkiye için İran'dan doğalgaz ithalatının büyük önem taşıdığını vurgulayan Holmes, ''Türkiye ve Obama yönetimi bu konuda birlikte çalışarak, durumun Türkiye için ekonomik bir cezalandırma halini almamasını güvence altına almak konusunda istekli'' ifadelerini kullandı.

Holmes, İran'ın kendisine ödenen Türk Lirası ile altın alması ve Dubai'ye gönderdiği bu altını daha sonra ülkeye sokuyor olmasının, Washington için caydırıcı bir özelliğe sahip olmadığını ve bu durumun herhangi bir endişeye neden oladığını vurguladı.

Yine de geçen hafta ABD Senatosu'nda İran'a yeni ekonomik yaptırımlar öngören paketi oy birliğiyle kabul edilmesinin arından ABD Kongresi'nin de bu pakete onay vereceğine dikkati çeken Holmes, ''Kongre altın ödemelerini durdurmak için düzenlemeyi yasalaştıracak'' dedi.

Geçen hafta, Amerikalı senatörler Bob Menendez, Mark Kirk ve Joe Lieberman tarafından hazırlanan önlemler paketi, Senato'da görüşülen Ulusal Savunma Yetki Yasası'na eklenmesi istemiyle yapılan oylamada 94 oyla kabul edilmişti. Paketin Kongre'den geçmesi ve ABD Başkanı Barack Obama'nın imzasına sunulabilmesi için Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi gerekiyor.

İran'ın enerji, liman, nakliyat ve gemi sanayi sektörleriyle iş yapılmasına yaptırımlar getiren paket, bu ülkeye grafit, alüminyum ve çelik gibi, gemi sanayi ve nükleer sektörlerle alakalı ürünler satan veya tedarik eden bireylere cezalar öngörüyor. Paket, İran'ın yaptırımları atlatmaya dönük çabalarını önleme noktasında, bu ülkeye kıymetli madenlerin satışı ya da transferini yasaklamaya dönük tedbirler de getiriyor.

Bu arada TÜİK verilerine göre, Türkiye İran'a bu yılın 10 ayında 6 milyar 435 milyon 412 bin 200 dolar tutarında altın ihracatı gerçekleştirildi.

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA