Mursi 'kararları' askıya alabilir

Mısır'da, yeni anayasa taslağının 15 Aralık'ta referanduma sunulması kararından sonra, Mursi'nin açıkladığı anayasal düzenlemelerin askıya alınması eğiliminde olduğu bildirildi.

Mursi 'kararları' askıya alabilir
AA muhabirinin Mısır cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki'nin yarın, Mursi'nin siyasi partiler arasında tartışmalara neden olan anayasal düzenlemeleri askıya alındığını açıklaması bekleniyor.

Kaynaklar Mekki'nin bu açıklamayı, Cumhurbaşkanlığı'nın, anayasal düzenlemelerin Mursi'nin kararlarını yargı karşısında dokunulmaz kılan ikinci ve altıncı maddesinde değişiklik yapılıp yapılamayacağı konusunu görüşmesinin ardından yapmasının beklendiğini açıkladı.

Mısır'daki son gelişmeler

Cumhurbaşkanı Mursi anayasal düzenlemeyle, Başsavcı Abdulmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almıştı.

Mursi'nin bir diğer kararı da söz konusu düzenlemelerin değiştirilemeyeceği yönündeydi.

Mursi'nin bu kararları üzerine Mısır'ın çeşitli kentlerinde ve Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda protesto gösterileri yapıldı. Buna mukabil Kahire ve İskenderiye'de Cumhurbaşkanı Mursi'nin destekçileri de gösteri yaptı. Zaman zaman polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşanırken 2 Mursi karşıtı ve 1 Mursi yanlısı toplam 3 kişi hayatını kaybetti.

Mısır'da yargı mensuplarının üye olabildiği sivil toplum kuruluşu ''Hakimler Kulübü'' dün aldığı bir kararla yargıçları, anayasa referandumunu boykot etmeye çağırmıştı. Ancak çağrı, yeterli sayıda yargıç tarafından desteklenmediği için referandumun yapılması da engellenemedi. Mısır seçim yasası, seçimlerin yargı nezaretinde yapılmasını öngörüyor ve hakim hazır bulunmadan oy verme işlemi başlayamıyor.