Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Çimen Açıklaması

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, ''Kuzey Irak'taki gelişmelere büyük önem veriyoruz, bu bölgedeki imkanlar ülkenin başka bölgelerinde sağlanırsa oralara da destek vermeye hazırız'' dedi.

Saad Abdullah Konferans Salonu'nda düzenlenen, ''2. Irak Petrol ve Gaz Konferansı''nın kapanış oturumunda konuşan Çimen, bu tür çalışmaların ülkelerin enerji ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağladığını söyledi.

Irak'ın, gelişmesi için gelire ihtiyacı olduğunu belirten Çimen, bundan dolayı ülkenin, doğal kaynaklarından da yararlanması gerektiğini vurguladı.

Enerji talebinin sürekli arttığını, petrol ve gaz arzındaki küçük artışların bile herkes için büyük katkı sağladığını vurgulayan Çimen, ''Son kriz dönemlerinde bile büyümesini devam ettiren Türkiye, Irak için büyük bir fırsattır'' dedi.

-''Türkiye, Irak için bir çıkış kapısıdır''-

Büyüyen Türkiye'nin enerji ihtiyacının da arttığını dile getiren Çimen, şunları kaydetti:

''Büyümemizi sürdürebilmemiz için her yıl enerji üretimimizi 4 bin megawat artırmamız gerekiyor, bunun için de her yıl enerji üretimine 5-6 milyar dolar yatırım yapmamız gerekir. Enerji üretimimi artırabilmek için yakıta ihtiyacımız var. Güvenilir bir market olarak Türkiye Irak için bir şanstır, bir çıkış kapısıdır. Bizim politikamız Irak'ın petrol ve doğalgaz kaynaklarını çıkarmak için altyapı kurmaktır. Biz kuzeye ya da güneye bakmaksızın Irak'ın kaynaklarını daha iyi kullanmasını istiyoruz. Kuzey Irak'taki gelişmelere büyük önem veriyoruz, bu bölgedeki imkanlar ülkenin başka bölgelerinde de sağlandığı takdirde destek vereceğiz.''

Konferansın çok verimli geçtiğine, bu tür etkinliklerin ülkeler için iyi fırsatlar olduğuna dikkati çeken Çimen, bütün kurum ve kuruluşların bu tür organizasyonlarda bir araya geldiğini, plan ve projelerini paylaştıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin bu tür çalışmalara büyük önem verdiğini ifade eden Çimen, ''Bu tarz konferanslar Irak'ın her yerinde yapılmalı'' dedi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen konferansa, dünyanın önde gelen enerji firmaları katıldı.

Konferans, yarın atölye çalışması ve saha gezisiyle Sona erecek.

Muhabir: Emrah Yorulmaz-Mustafa Kerim/Mekki Arvas

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA