Ankara, Dünyada Sağlık Turizminin Başkenti Olmaya Aday

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, “Ankara sağlıkta büyük bir yer işgal ediyor, Türkiye’de birinci sırada.

Ankara, Dünyada Sağlık Turizminin Başkenti Olmaya Aday
Bunu sağlık turizmi vesilesiyle daha ileriye götüreceğiz“ dedi.

Ankara Kalkınma Ajansı 2011 Yılı Mali Destek Programı tarafından desteklenen ve Troyka Treatment tarafından yürütülen “Eski Sovyetler Birliği Ülkelerine Yönelik Ankara’da Sağlık Turizmi Projesi” kapsamında “Ankara Sağlık Turizminde Dünya Başkenti” toplantısı Bilkent Otel’de gerçekleştirildi.

"ANKARA SAĞLIKTA BÜYÜK BİR YER İŞGAL EDİYOR"

Ankara’nın sağlık sektörü imkanları ve turizm potansiyeli her boyutuyla yabancı misyon temsilcilerine anlatıldığı toplantının açılışında konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, “Türkiye sağlık sektöründe 8 yılda önemli bir mesafe kat etti. Bu öncelikle kendi vatandaşımız için sağlıkta standartların yükselmesini ifade ediyor, bir taraftan da artık biz kabuğumuzu kırıyor, yurt dışından da ülkemize hasta getirip bunların tedavilerinin yapılıyor olduğunu görmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Şimdi perspektifimizi daha geniş bir alana yayarak daha fazla sayıda hastayı Türkiye’ye, Ankara’ya getirmemiz ve bu pastadan daha fazla pay almamız gerekir. Normal bir turist 700 dolar civarında para harcarken, sağlık turizmi için ülkeye gelen bir turistin harcadığı para 3 bin - 5 bin doları buluyor. O bakımdan büyük bir potansiyel var. Ankara sağlıkta büyük bir yer işgal ediyor, Türkiye’de birinci sırada. Bunu sağlık turizmi vesilesiyle daha ileriye götüreceğiz. Ankara Kalkınma Ajansı olarak geçen yıl Turizm Mali Destek Programı kapsamında ‘Sağlık Turizmi’ ile ilgili başlıkları destekledik. Bu yıl yine destekliyoruz. Kalkınma ajansı olarak sağlık bizim öncelikli konularımız arasında yer alıyor. Bu konu ile ilgili projesi olan herkesi ajansımıza müracaat etmeye davet ediyorum. Sağlık turizmi denilince işin başka bir boyutu termal turizm, Ankara bu anlamda büyük bir potansiyele sahip, bunu da çok iyi değerlendirebilecek durumdayız. Bundan sonraki süreçte altyapı ve tanıtıma çok daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız kongrede açıklamıştı, 200 bin kişi Türkiye’ye sağlık turizmi için geliyor. Ankara burada bizim arzu ettiğimiz seviyede henüz değil, bunu ileriye taşımakta hepimizin üzerine sorumluluklar düşüyor” diye konuştu.

“ANKARA’YI SAĞLIK ALANINDA BİR MARKA HALİNE GETİRMEMİZ LAZIM”

Sağlık turizminin termal turizmi, termal seracılık, termal tarım ve su sporları ile desteklenmesi gerektiğinin altını çizen TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Ankara Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Türkiye 3 kıtanın tam kesişme noktasında ve muazzam bir sağlık tedavi pratiğine ve becerisine sahip bir ülke. Bugün Türkiye’de yer yüzünde yapılabilen her türlü ameliyat ve işlem yapılabilmekte. Ankara genelinde daha farklı avantajlara sahibiz. Biz çok ciddi bir şekilde sağlık eğitimi verebilme imkanına sahibiz. Sağlık alanında çok üniversitemiz var. Sağlık alanında çok ciddi malzeme üreten altyapımız var. Çok sağlam uluslararası kriterlere sahip hastanelerimiz var. Türkiye’de Ankara’yı sağlık alanında bir marka haline getirmemiz lazım. Türk kahvesini bütün dünya bilir, ama bilinmesi gereken bir şey daha var ki, Türkiye’de kahve üretilmez. Ama Türkiye bunu bir marka haline getirmiş. Bizim Ankara’da sağlık turizmi alanında ciddi markalaşmaya ihtiyacımız var. Bizim bu termal turizmimize termal tarım, termal seracılık eklenmeli. Sağlık için gelen insanlara çok daha sağlıklı gıdalar verebilmeliyiz. Su sporlarını da bu termal turizme eklememiz lazım. İç sularda da deniz uçakları gibi uçakların inmesine müsait sertifikalandırılması tamamlandı, Ulaştırma Bakanlığı buna izin verdi. Bu şekilde turizmi çeşitlendirmemiz lazım ama burada en önemlisi Ankara’nın sağlık turizminin başkenti olması lazım. Bunun için hastanelerimizin tamamı hazır, yatırımcılar da hazır olursa bu işi hep birlikte yaparız” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK TURİZMİNİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ TOPLAM DEĞERİ 100 MİLYAR DOLAR CİVARINDA OLACAK”

2011 yılı Türkiye Sağlık Turizmi Raporu’na dayanarak bazı rakamlar veren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, “2011 yılı Türkiye Sağlık Turizmi raporunu üniversitemiz hazırladı. O rapora göre, 2011-2012 yılı için dünyada 1 milyar civarında turistik gezi yapılması bekleniyor. Muhtemelen sağlık turizminin dünya üzerindeki toplam değeri 100 milyar dolar civarında olacak. Ülkelerin GSMH oranla sağlık hizmetine ayırdıkları para yüzde 7-9 oranlarına ulaşacak gibi görünüyor. Sağlık alanına yapılan ar-ge yatırımlarının artması, yeni teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi, iletişimin artmasına paralel olarak insanların daha kaliteli bir sağlık hizmetine dünyanın neresinde olursa olsun talep etmesini doğuracak” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ UZADI”

Hem Avrupa hem de Orta Doğu ülkeleri ile ilgili çok sayıda yatırım yapmayı planladıklarını belirten Sağlık Bakanlığı uzmanlarından Dr. Ayşe Turan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Şuanda tedavi etmekte olduğumuz Avrupa topluluğu hastası var. Türkiye’deki sağlık sistemi son 10 yılda büyük bir yol kat etti. Dünyada ortalama yaşam süresini en çok uzatan ülke Türkiye’dir. Bu süre 63-65’lerden 78’lere uzamış durumda. Yabancı ülkelerden gelen hastalar kendi ülkelerine gittiklerinde Türkiye’den mezun olmuş birçok doktorla karşılaşabilecekler. Yurt dışında yaşayan çok sayıda Türk doktor var. Türkiye’den mezun olmuş yabancı asıllı doktorları da topladığımızda yaklaşık 5 bin Türk tıbbına hakim doktor var.“ Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Ankara Kalkınma Ajansı üst düzey bürokrat ve yetkililerinin yanı sıra sağlık sektörü temsilcileri, yabancı misyon temsilcileri, Sudan Büyükelçisi Ömer Haydar Ebu Zeyd ve eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın da katıldı.

Kaynak: İHA