Elif Bebekler, Kına Gecesi ve Nişanlarda Bayanların İlham Kaynağı Oldu

Türk kadınının mahalli kıyafetlerini dünyaya tanıtmayı amaçlayan olgunlaşma enstitüleri, Barbie'ye karşı Türk kültür motiflerini yansıtan Elif bebekleri üretmeye başladı.

Elif Bebekler, Kına Gecesi ve Nişanlarda Bayanların İlham Kaynağı Oldu
Elif bebekler yaygınlaşınca, elbiseleri evlenecek genç kızlar için ilham kaynağı oldu. Elif bebeklerin elbiselerine hayran kalan genç kızlar, artık kına gecesi ve nişanlarında Elif bebek elbiseleri giymeye başladı.

Genç kızlar, olgunlaşma enstitülerine kına gecesi ve nişanlarında giymek için Elif bebek elbiseleri sipariş veriyor.Türkiye'de, her ülkede olduğu gibi kendi motiflerini taşıyan bebek üretimi yaygınlaşıyor. Düzenlenen yarışma sonucu oluşturulan proje kapsamında, 12 olgunlaşma enstitüsünde yörelere ait bebek yapım çalışmaları sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, yarışmaya 'Türkiye'nin Bebeği Elif' adlı bir projeyle katılıyor. Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü de 2 yıl önce başladığı 'Elif bebek' yapımı çalışmalarını, genişleterek sürdürüyor. Saçları örgülü olan ve folklorik kıyafetler giydirilen Elif Bebek, Türk kadın tipinin karakteristik özelliklerine ve anatomik ölçülerine uygun olarak üretiliyor. Geleneksel Folklorik Kitre Bebek Yarışması'nda özellikleri belirlenen Elif bebekin 20 farklı çeşidi bulunuyor. Osmanlı, Selçuklu dönemine ait kıyafetler, nakış ve desenine kadar birebir orijinal olarak tasarlanıp Elif bebeklere uyarlanıyor.'GELENEKSEL TÜRKİYE BEBEĞİ ELİF' Giysileri, takıları, saçları, yüz ifadesiyle Türkiye'nin imajı olan ve Türk Patent Enstitüsü tarafından 'Geleneksel Türkiye Bebeği Elif' olarak marka tescili yapılan dekoratif bebekler, artık tanıtım atağına geçti. Türk kızlarının yüz ifadesini taşıyan ve önce Türkiye'de fuar, sergi, organizasyon, özel gün ve toplantılarda tanıtılmaya başlanan Elif bebekler, 150 ila 400 lira arasında fiyatla satılıyor. Elif bebeklerin tanıtımı yalnızca yurt içinde yapılmıyor. Başta bakan, milletvekili ve valiler olmak üzere protokol tarafından yurt dışı ziyaretlerde bu ülkelere hediye olarak götürülüyor. Bu kapsamda, şu ana kadar Elif bebeklerin başta Türk Cumhuriyetleri ve Balkan ülkeleri olmak üzere, 20'ye yakın ülkede tanıtımı yapılmış. Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir de 'Eskişehir 2013 Kültür Başkenti' projesi kapsamında gittiği ülkelere Elif bebeklerden götürerek, ziyaret ettiği kişilere hediye ediyor. Böylece, bu bebeklerin aynı zamanda tanıtımı da yapılıyor.ELİF BEBEK ÜZERİNDEKİ ELBİSELER KINA GECESİ VE NİŞANLARDA GELİNLERİN TERCİHİ Türk kadının mahalli kıyafetlerini dünyaya tanıtmak ve Barbie'ye alternatif olarak üretilmeye başlanan Elif bebeklerin üzerindeki elbiseler, şimdi de kına gecesi ve nişanlarda gelinlerin tercihi oluyor. Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Şennur Azade, Elif bebeklerin yalnızca çocuklar değil, genç kızlar tarafından da büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Azade, yerel bir renk cümbüşü içinde olan giysileri, yazmaları, renkli boncuklu oyaları, kuşağı, baş süslemeleri, kemeri ve diğer aksesuarların tamamı elde yapılan Elif bebeklerin, artık kına geceleri ile nişanlarda gelinleri süslemeye başladığını ifade etti.

Elif bebeklerin üzerindeki elbiseleri gören genç kızların, kına gecesi ve nişan günlerinde giymek için bu elbiseden sipariş verdiğini belirten Azade, "Elif bebeklerin tanıtımı ses getirmeye başladı.

Özellikle genç kızlarımız Elif bebekleri ve üzerindeki elbiseleri çok sevdi." dedi.

Bebeklerin üzerindeki elbiseleri gören genç kızların hayran kaldığını söyleyen Azade, şunları ifade etti: "Kızlarımız, kına geceleri ve nişanlarında o elbisenin aynısını giymek istiyor. Bu nedenle Elif bebeklerin üzerindeki elbiselerden çok sayıda sipariş alıyoruz. Onlar, Elif bebeklerin üzerindeki beğendikleri elbiseleri bize gösterip, sipariş veriyor. Biz de onları dikip kendilerine veriyoruz. Genç kızlarımız bunları kına gecelerinde, nişanlarında giyiyor. Bu iş zahmetli ve uzun süre almasına rağmen yoğun talep alıyoruz. "