Kongre Partisi Lideri Amr Musa, Cumhurbaşkanı Mursi İle Görüşmeye Hazır Olduğunu Açıkladı

Mısır'daki Kongre Partisi Genel Başkanı Amr Musa, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile diyaloğa hazır olduğunu söyledi.

Musa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ülkede devam eden siyasi krizi sona erdirmek için sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mursi'nin Mısır'daki siyasi çevrelerle geliştirmeyi düşündüğü "Ciddi Ulusal Diyalog" davetini kabul etmek için hazır olduğunu söyleyen Musa, "Cumhurbaşkanı Mursi'yle diyalog görüşmesine hazırım" dedi.

Mısır'daki siyasi krizin çözümünün sadece diyalog yoluyla olabileceğinin altını çizen Musa ancak bu görüşmelerin ciddi ilke ve kurallara dayanması gerektiğini belirtti.

Musa, diyalog çerçevesinde oluşturulması gereken kural ve ilkelerin önceliğinin, Mursi'nin ilan ettiği anayasa taslağının gündemden kaldırılması ve yeni anayasanın yazılması için bir yol haritası çıkarılması olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mursi'nin attığı adımlarda hızlı davrandığına dikkati çeken Musa, "Mursi ile bizi ayıran şey sadece 15 Aralık'ta referanduma sunulmasına karar verdiği anayasadır" dedi.

Amr Musa, Mısır'da siyasete girmeden önce uzun yıllar Arap Birliği Genel Sekreterliği yapmıştı.

AA'nın Amr Musa ile yaptığı görüşmenin detaylı hali yarın yayımlanacak.

-Mısır'da ne oluyor--

Cumhurbaşkanı Mursi anayasal düzenlemeyle, Başsavcı Abdulmecid Mahmud'un görevden alınması, Anayasa Komisyonu'nun görev süresinin uzatılması, 25 Ocak Devrimi'nde yaralananlarla ölenlerin ailelerine maaş bağlanması ve Mübarek döneminin yöneticileri hakkında yeniden soruşturma açılması kararlarını almıştı. Mursi'nin bir diğer kararı da söz konusu düzenlemelerin değiştirilemeyeceği yönündeydi.

Mursi'nin bu kararları üzerine Mısır'ın çeşitli kentlerinde ve Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda protesto gösterileri yapıldı. Buna mukabil Kahire ve İskenderiye'de Cumhurbaşkanı Mursi'nin destekçileri de gösteri yaptı. Zaman zaman polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşanırken 2 Mursi karşıtı ve 1 Mursi yanlısı toplam 3 kişi hayatını kaybetti.

Bunun yanısıra Anayasa Hazırlık Komisyonu tarafından hazırlanan anayasa taslağının Cumhurbaşkanı Mursi tarafından onaylanması ve 15 Aralık'ta referanduma sunulmasına karar verilmesi bazı kesimlerde rahatsızlığa yol açtı.

Mısır'da yargı mensuplarının üye olabildiği sivil toplum kuruluşu ''Hakimler Kulübü'' dün aldığı bir kararla yargıçları, anayasa referandumunu boykot etmeye çağırmıştı. Ancak çağrı, yeterli sayıda yargıç tarafından desteklenmediği için referandumun yapılması da engellenemedi. Mısır seçim yasası, seçimlerin yargı nezaretinde yapılmasını öngörüyor ve hakim hazır bulunmadan oy verme işlemi başlayamıyor.

Bugün Yüksek Yargı Konseyi'nin referandumu denetleyeceğini açıklaması Hakimler Kulübü'nün kararını geçersiz kılmış oldu.

Muhabir: Hazım Bedr / Samet Doğan / Fatih Okumuş

Yayıncı: Yusuf Kaya
Kaynak: AA