Emine Erdoğan: İnsan İradesi Hiçbir Engel Tanımaz

Başkana Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan insan iradesinin hiçbir engel tanımadığını söyledi.

' 'Eğer, gönüllerdeki, yüreklerdeki, zihinlerdeki setler, bariyerler ortadan kaldırılırsa insan iradesi hiçbir engel tanımaz'' diyen Emine Erdoğa: “Birçok lider, asker, bilim ve sanat insanı fiziki engellerine rağmen tarihin akışını değiştirmeyi başardı. Tarih, işitme engelli bestecilerin, görme engelli yazarların, konuşma engelli şairlerin eserlerine şahit olmuş, hatta bu eserleri birer şaheser olarak kaydetmiştir.'' dedi.

Engelleri fırsata dönüştürmenin mümkün olduğunu da belirten Emine Erdoğan, bunun için inanmak gerektiğinin altını çizdi.Engellilerin işgücü piyasasına dahil olarak ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesini sağlamak amacıyla hazırlanan, ''Girişimcilik Engel Tanımaz Projesi''nin tanıtım toplantısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1453 Topkapı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. 3 Aralık Dünya Enelliler Günü’nde yapılan tanıtım toplantısına Başbakan Recep Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ile çok sayıda engelli ve yakınları katıldı.

Emine Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmada gözleri kapatmakla, gönülleri kapatmakla, yok saymakla engelli insanlar gerçeğinin üzerinin örtülemeyeceğini ifade etti.

Emine Erdoğan, “Engelli kardeşlerimin toplum dışına itilmesiyle, evlere hapsedilmesiyle de bu gerçekten kaçınılamaz. Şunu bilmenizi isterim ki; hangi mesele olursa olsun, bizim medeniyetimizde, bizim kültürümüzde yok saymak, inkar etmek, görmezden gelmek, kaçmak, kaçınmak bir çözüm yöntemi olamaz. Tam tersine engelli kardeşlerimizi topluma kazandırmak, toplumu da, fiziki çevreyi de onlara göre şekillendirmek, birlikte bir arada yaşayacağımız bir çevreyi hep birlikte inşa etmek zorundayız” dedi.

"YENİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLİYOR"

Son 10 yılda umut veren projelere imza atıldığını da belirten Emine Erdoğan, ''Hükümetimiz ve yerel yönetimlerimiz engelli kardeşlerimiz için çok önemli, projeler yapıyor, önemli düzenlemeleri gerçekleştiriyor. Her alanda bu kardeşlerimizi hayatın içine çekiyorlar” diye konuştu.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engellileri hayatın bir başka boyutuna, girişimciliğe teşvik eden anlamlı bir projeye birlikte şahitlik ettiklerini dile getiren Emine Erdoğan ''Girişimcilik Engel Tanımaz'' sloganıyla tüm Türkiye’ye ve tüm dünyaya öncülük edecek bir projenin başlatıldığını vurguladı. Emine Erdoğan, ''Girişimcilik konusunda eğitim alan engelli kardeşlerimiz, koçluk desteğiyle girişimcilik sermayesiyle, yeni bir iş kurma, yeni bir hayat kurma konusunda emin adımlarla ilerliyorlar'' şeklinde konuştu.

FATMA ŞAHİN: 2005'DEN ÖNCE ENGELLİNİN ADI YOKTU

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de 2005 yılına kadar engellinin adam yerine konulmadığını, evlerinden çıkamadıklarını ve ekonomik olarak desteklenmediklerini hatırlatıp, 'sosyal devlet' anlayışının AK Parti iktidarından önce önce kağıt üzerinde olduğunu söyledi.

Bakan Fatma Şahin, partisinin iktidara gelmeden önce sosyal devletin ne olduğunu hiç kimsenin bilmediğini, bugün parlamentoda grubu bulan bütün partilerin daha önce iktidar ortağı olarak bu ülkede hizmet ettiklerini vurgulayıp, "2005 yılına kadar engellinin adı yoktu. Engelliyi adam yerine koyma yoktu. Engelliler evlerinde çıkamıyor ve eğitim imkanına kavuşamıyordu. Ekonomik olarak desteklenmiyordu. Son 10 yılda Sayın Başbakanımızın liderliğinde çok önemli devrimler hayata geçirdik. Yetti mi? Yetmez. Yapacak çok işimiz var. Sayın Başbakanımızın talimatı ve takibiyle ve Başkanımızın söylediği gibi, 'Biz sizin hizmetkarınızız,' Bu makam hizmet ve hesap makamı. Halka hizmet anlayışıyla yolumuza devam ediyoruz'' şeklinde konuştu.

Engelli-engelsiz ayırt etmeksizin yollarına devam ettiklerini aktaran Fatma Şahin, ''Her türlü ayrımcılığı reddediyoruz. Doğduğu zamanki yaşam ve barınma hakkını, eğitim, sağlık ve istihdam hakkını bütün temel hakları engellilerimiz için çok daha önemsiyor, dezavantajlı gruplarımıza pozitif ayrımcılık yaparak sizlerin önündeki engelleri tek tek kaldırmaya çalışıyoruz'' dedi.

ENGELLİLERE YENİ İŞ İMKANI

Engellilerin kendilerinden iş istediklerini de söyleyen Fatma Şahin, ''Para önemli ama, iş daha önemli. Biz de haklısınız dedik. Sizi sınav sistemiyle karşı karşıya getirdik. 'Adalet ' dedik ve sınav sistemi yaptık. 7 bin engellinin işe girmesiyle ilgili süreci başlattık. İnşallah ikinci müjdeyi size 2013'ün ilk 3 ayında geride kalan kadroların hızla tamamlanmasıyla ilgili, kamuda engelli kardeşlerimizin açık olan tüm kadrolardan istifade etmesi için çalışmalarımızı tamamlayacağız'' diye konuştu.

"SİSTEMİ DEĞİŞTİRİYORUZ"

Yapılan politikalar sayesinde 2002 yılında özel sektörde çalışan engelli sayısının 10 binden bu gün 37 bine ulaştığını belirten Şahin, ''2013 hedefimiz, korumalı işyerini yeniden güçlendiriyoruz. Yönetmeliği değiştiriyoruz. Özellikle zihinsel engellilerin daha istihdamın içinde onların da kapasitelerini kullanacağımız işlerini açmak için yeni bir çalışma başlatıyoruz. Bunu da çok önemsiyoruz. Ayrıca girişimcilikle ilgili bugün yaptığımız çalışmada, verilen eğitimler, ''Nasıl girişimci olacaksınız?', ''Sermayeyi nasıl kullanacaksınız'', ''Yatırımı nasıl yapacaksınız'' bunların eğitimleri yapılacak. Finansal ve sermaye yeterliliğiyle ilgili süreç takip edilecek. Allah'ın izniyle yüzlerce kardeşimizin girişimci olmasını sağlayacağız. Çünkü siz çok akıllı, farklı ve çok zekisiniz. Siz bizim için Türkiye Cumhuriyeti haritasında gökkuşağının en güzel rengisiniz'' şeklinde konuştu.

2013 yılının çok daha başarılı bir yıl olacağını kaydeden Bakan Şahin, ''Yasamızı yeniden yapılandırıyoruz. 100'e yakın yasayı inceledik, hepsinde sizin negatif algılanmanıza, toplumun önyargılı olmasına neden olan bütün tanımları değiştiriyoruz. Hepsine engelli tanımını koyuyoruz. Bu yetmez, ardından yasanın içeriğini değiştiriyoruz. Artık yardıma muhtaç değil, insan olarak güçlü, hak temelli bir engelli yasasını hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Sağlık raporlarını daha kolay almanızı sağlayacak, arızalı sağlık raporlarındaki dereceye göre de, yeniden muadil olarak güçlendirildiği yeni bir sistem üzerinde de Sağlık Bakanımızla beraber çalışıyoruz.'' dedi.