Soğuk ve Karlı Havalar Türkiye'nin Büyük Bölümünü Etkisi Altına Alırken, Alanya'da Tropikal İklime Özgü Meyveler Açık Alanlarda ve Seralarda Yetiştiriliyor

Mustafa Kurt - Türkiye'nin büyük bir bölümünde soğuk hava etkisini gösterirken, Alanya'da tropikal iklime özgü meyveler açık alanlarda ve seralarda yetiştiriliyor.

Alanya'da muz, avokado, kivi, papaya başta olmak üzere 26'dan fazla tropikal bitki yetiştiriliyor. Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, onlarca tropikal meyvenin üretildiği Alanya'da üreticilerin memnuniyetinin giderek arttığını söyledi.

Türkiye'de birçok tropikal meyvenin yetiştirildiği ilk bölgenin Alanya olduğuna işaret eden Musluoğlu, odaya ait 5,5 dönümlük alanda 26 tropikal ürün yetiştirdiklerini kaydetti.

Musluoğlu, ''Alanya'da muz, kivi ve avokado artık tropikal ürün olmaktan çıktı, yerli üretim oldu. Bu ürünler üreticileri için önemli bir gelir kaynağı olmaya başladı'' dedi.

Alanya'da guava, papaya, karambola, mambo, mango pepino gibi meyvelerin üretildiğine değinen Musluoğlu, ''Eskiden bu tropikal bitkilerin isimlerini duymadığımız gibi ne olduğunu da bilmiyorduk. Ama şimdi avokado, kivi gibi tropikal ürünlerle Türkiye'nin ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Üreticilerimiz bunu için var gücüyle çalışıyor'' diye konuştu.

-''Tropikal bitkiler Alanya'ya uyum sağladı''-

Alanya Ziraat Odası Üretim Seraları Sorumlularından Ziraat Mühendisi Sema Güler ise oda olarak tropikal bitkiler üzerine 5,5 dönümde kurulan sera ve açık alanda çalışma yaptıklarını söyledi.

Bu tür bitkilerin ithal edilmesi yerine Türkiye'de üretilip ihraç edilmesini istediklerini vurgulayan Güler, ''Sıcaklık sıfırın altına inmediğinden çalıştığımız tropikal bitkilerin Alanya iklimine uyum sağladığını görüyoruz'' dedi.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar da Alanya'nın her türlü tropikal ürünün yetiştirilmesine uygun bir iklime sahip olduğuna işaret etti. Sahilden 45 kilometre içeriye kadar tropikal ürün yetiştirildiğinin altını çizen Rüzgar, ''Mango, goji berry gibi tropikal ürünler ilçemizle mevsimsel uyumluklar gösteriyor. Özellikle muz ve avokadoda büyük başarı elde edilmekte. Avokadoda büyük yol katedildi'' diye konuştu.

Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, tropikal ürünlerin hali hazırda iç pazarda tüketildiğini belirterek, şunları söyledi:

''Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatını artırmak gerekiyor. Ancak bir ürünün ihraç değerinin olması için bol miktarda üretilmesi ve dünya standartlarında olması gerekiyor. Zaten hali hazırda üretilen tropikal ürünler iç tüketime yetmemektir. Üretim yettiğinde ihraç edilebilir düzeye gelecektir.''

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA