Bakan Eker, Gazete ve Televizyonların Ankara Temsilcileriyle Bir Araya Geldi…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Kendi kendimizi besliyoruz, hiçbir sorun yok.

Bakan Eker, Gazete ve Televizyonların Ankara Temsilcileriyle Bir Araya Geldi…
30 milyon turist de besliyoruz. Üstüne bir de ihracat yapıyoruz. Kendi kendine yeterlilik diye bir şey yok. O sanal bir kavram" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Evi ve Müzesi'nde gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Eker'in, 2012 yılında gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında yaşanan gelişmeleri değerlendirdiği kameralara kapalı gerçekleşen toplantıda, bakanlığının yeni yıldaki projelerini de paylaştı. 2012 yılında dünyada yaşanan gelişmeleri anlatan Bakan Eker, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, bir önceki yılın Kasım ayı karşılaştırıldığında gıda fiyatlarının 5.5 puanlık azalış gösterdiğini söyledi.

Dünya et ve süt fiyatlarında 6 puanlık azalma olduğunu ifade eden Eker, tahıl grubunda 27 puanlık bir artış olduğunu, yağ 35 ve şekerde ise 66 puanlık düşüş olduğunu kaydetti.

Hububatta fiyatlarındaki artışların temel sebebi olarak biyoyakıt kullanımındaki artışla paralel olduğuna dikkat çeken Eker, "Amerika kıtası mısır, Güneydoğu Asya ve Uzakdoğu pirinç, Avrasya bölgesi ise buğday tüketiyor. Hububatta bu üç üründe ya biyoetanol ya da biyodizel üretiliyor. Pirinç ve buğday gibi içinde nişastanın yüksek olduğu ürünlerden biyoetanol üretiliyor, benzine katılıyor. Yağ oranı yüksek olan bitkilerden de biyodizel elde ediliyor, o da dizele katılıyor. Fiyatlardaki artışların temel sebebi dünya petrol fiyatlarıyla ilişkili" dedi

Buğdayın en değerli hububat olduğunu söyleyen Eker, zenginleşen ülkelerde buğday tüketiminin arttığını ve insanların pirinç ve mısır yerine buğday tüketmeye başladığını belirtti.

Eker, bu durumun gelecekteki politikaların da belirleyicisi olduğuna işaret etti. "İHRACATÇI ÜLKELER DÜNYA PİYASALARINDAKİ KONUMLARINI KAYBETMEK İSTEMİYOR" "1 milyon ton et üretmek için 7 milyon ton hububat tüketmek gerekiyor" diyen Eker, dünyada et üretiminin artmasına paralel olarak, hububat üretiminin artması sonucunu doğurduğunu kaydetti.

Eker, ihracatçı ülkelerin dünya piyasalarındaki konumunu kaybetmek istemediklerini vurgulayarak, "Dolayısıyla özellikle tarımsal ihracata sınır koyuyorlar. Rusya ve Ukrayna gibi Karadeniz ve Hazar Havzası geleneksel olarak üretici ülkeler ve ihraç eden ülkeler. Bunlar dünya ticaretinde zaman zaman pozisyonlarını muhafaza etmek için ihracatı kısıyor. Bu da uluslararası piyasalarda fiyatlar aniden yükseliyor" ifadelerini kullandı.

Dünyada 4.9 milyar hektar tarım alanı olduğunu hatırlatan Eker, "Bu alanda çok değişiklik yok. Hala ekilebilir alan şu anda yaklaşık 1.4 milyar hektar. Yani şu anda tarım alanı olduğu halde ekilmeyen alanda ciddi bir potansiyel var" dedi.

"DÜNYADA NEDEN 1 MİLYAR AÇ İNSAN VAR?" Eker, dünya et üretiminin tüketimi karşılama oranının yüzde 103 olduğunu belirterek, sütte yüzde 100, ayçiçeğinde yüzde 103, şekerde yüzde 102, hububatta yüzde 92 olduğunu vurguladı. Bütün bu oranlara karşın "dünyada neden 1 milyar aç insan olduğunu soran" Bakan Eker, "Üretimin tüketimi karşılama oranında bir sorun yok. Bu rakamların OECD, FAO ve diğer uluslararası kuruluşlar söylüyor. Bu konuda sorun adalet noksanlığı, ticaret politikaları, merhamet ve sevgi noksanlığı yer alıyor. 1 milyar aç insana acil çare bulunması lazım. Sadece öyle olması gerektiğinden dolayı değil aynı zamanda güvenlik sebebiyle de önlemler alınması gerekiyor. Çünkü eğer 7 milyar insanın 1 milyarı açsa, o dünya geri kalan 6 milyar için güvenli bir yer olmaz. O nedenle herkesin aklını başına toplaması lazım" diye konuştu.

Ticaret politikalarının ülkelerin çıkarları doğrultusunda şekillendiğini anlatan Eker, şöyle devam etti: "2008 yılında Suriye Mısır'a buğday ihracatı yapacaktı ama yapmadı. Mısır'da buğday sıkıntısı baş gösterdi, fırınların önünde kavgalar oldu, insanlar birbirinin gözünü çıkardı. Ondan sonra silahlı kuvvetler ekmek yapımına Mısır'da el koydu. Bunun üzerine dünyaya 850 bin ton pirinç ihraç eden Mısır, 'o zaman ben de pirinç ihraç etmiyorum' dedi.

Böyle olunca büyük ithalat ve ihracatçı ülkeler olan Tayland, Vietnam ticareti engelledi. Bir anda pirinç fiyatları dünyada anormal bir rakama ulaştı."

"ÜLKELER KENDİ KAYNAKLARIYLA GIDA GÜVENLİĞİNE ULAŞABİLİR"

Bakan Eker, OECD ve FAO'nun 2012-2021 yılları arasındaki olası gelişmelere ilişkin, gıda fiyatlarında, gelişmekte olan ülkelerde bir enflasyon kaygısı olacağı ve kaynakların kısıtlı ve üretimin maliyetli olması nedeniyle üretim artışının sınırlı olacağı, et tüketimin artacağı, balık yetiştiriciliğinin balık avcılığını geride bırakacağının öngörüldüğünü belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerde, küresel rekabette başarı sağlanamayan ve bu nedenle üretim sisteminin dışında kalan, atıl kaynakların bulunduğunu anlatan Eker, "Halbuki bir takım mekanizmalarla bu kaynaklar harekete geçirilebilir, bunlar üretim sistemi içinde tutulabilir. Dolayısıyla da o ülkeler kendi kaynaklarıyla gıda güvenliğine çok daha rahat ulaşabilir. Biz bunu başarıyla gerçekleştirdik" dedi.

Eker, 2012 yılı bir önceki yılın Aralık ayına göre, limon dışında sebze ve meyve fiyatlarında önemli bir düşüş olduğunu belirtti.

Sütte yüzde 12.5, hububatta dünyadaki yüzde 27'lik artışa karşı Türkiye'de sadece yüzde 7.9 artış olduğunu vurgulayan Eker, buna karşın sebze fiyatlarında ortalama yüzde 40, meyvelerde ise limon hariç ortalama yüzde 35 düşüş olduğunu kaydetti.

Bakan Eker, yine aynı şekilde, dana eti yüzde 5.4, pamukta yüzde 5.7, yeşil mercimekte yüzde 15 düşüş olduğunu açıkladı.

"TARIMSAL HASILA 62 MİLYAR DOLAR" 2012'nin ilk 9 ayında tarımın yüzde 3.3 büyüme kaydettiğini hatırlatan Eker, "Son 14 çeyrekte tarım sektörü kesintisiz büyüdü" dedi

Tarımın 2003 yılından beri şiddetli kuraklığın yaşandığı 2007 yılı dışında sürekli artış gösterdiğini vurgulayan Eker, "Türkiye şu anda 24 milyon hektar tarım arazisine sahip, tarımda 6 milyon 200 bin kişi çalışıyor, çalışanların yüzde 25'i bu sektörde, her 4 kişiden 1'i tarım sektöründe. 6 milyon 200 bin kişi 24 milyon tarım arazisinde geçen sene 62 milyar dolar hasıla elde etti" diye konuştu.

10 yıl önce 23 milyar dolar olan tarımsal hasılanın 3 kat attığına dikkat çeken Eker, milli gelirin 774 milyar dolar olmasına karşın, tarımın 62 milyar dolar gelir getirdiğini, bunun da üretim artışıyla sağlandığını vurguladı. Türkiye'nin tarımsal gayri safi hasılasının dünyada 11. sırada olduğunu hatırlatan Eker, bunun Avrupa'da 4. sırada olduğunu söyledi.

Eker, Türkiye'nin bugün 62 milyar dolarlık hasılayla Avrupa'da 1., dünyada ise 7'inci sıraya yükseldiğini vurguladı. "KENDİ KENDİMİZİ BESLİYORUZ, HİÇBİR SORUN YOK" Tarımsal ihracatın 23 milyar dolar olduğunu belirten Eker, tarım dışı alanların ham madde olarak kullandığı kauçuk, ham selüloz, dokuma elyafından kaynaklanan yaklaşık 7 milyar dolarlık ithalatın tarım alanına dahil edilmesinden şikayetçi olduklarını belirtti.

Eker, bir gazetecinin "Demirel derdi ya 'Biz kendi kendini besleyen 7 ülkeden biriyiz' diye. Biz şu anda kendi kendimizi besliyor muyuz?" sorusu üzerine, tüketim alışkanlıklarının 50 yıl öncesinden farklı olduğunu ve döneme göre şekillendiğini belirtti.

Eker, "Kendi kendimizi besliyoruz, hiçbir sorun yok. 30 milyon turist de besliyoruz. Üstüne bir de ihracat yapıyoruz. Kendi kendine yeterlilik diye bir şey yok. O sanal bir kavram. Bunu 6 sene önce bir toplantıda Sayın Demirel'in bulunduğu yerde yüzüne de söyledim. O 7 ülkeden biri Türkiye, başım üstüne. Bana öteki 6 ülkeyi göstersin. Sayamazlar ki, öyle bir ülke yok. Bunu polemik için söylemiyorum. Dünyada öyle bir tasnif yok. Şu ülke hiçbir şekilde ithalat yapmıyor diye bir şey yok" ifadelerini kullandı

"TOPTAN ET FİYATLARINI 26 NİSAN 2010 TARİHİNDEN BERİ CEP TELEFONUMA GELEN SMS'LERDEN TAKİP EDİYORUM"

Eker, toptan et fiyatlarını 26 Nisan 2010 tarihinden beri cep telefonuna gelen SMS'lerden takip ettiğini açıkladı.

Bugünkü karkas dana fiyatlarını toptan ve perakende olarak telefonundan gazetecilere gösteren Eker, 16 ilden alınan fiyatlara göre, geçen 32 ayda et fiyatlarının düştüğünü belirtti.

Sistem sayesinde 13 marketteki et fiyatlarını da görebildiğini dile getiren Eker, bugünkü kıyma, kuşbaşı, biftek ve bonfile fiyatlarını tek tek saydı. Bugünkü en pahalı ve ucuz kıyma ve kuşbaşı fiyatlarını bildiren Eker, "Serbest piyasa. Bakanlık etlerin sağlıklı olup olmadığını denetliyor, fiyatlarını değil. Et ve Balık Kurumu (EBK) fiyatları daha düşük" diye konuştu

Kaynak: İHA