Ge, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Destekler'' Paneli

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, ''Değişime ne kadar az direnirsek o kadar kolay öğreniriz'' dedi.

Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Valiliği Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ''Ülkemizde Ar-Ge, Yenilikçilik, Girişimcilik ve Destekler'' konulu panelde konuşan Komsuoğlu, burada yaptığı konuşmada, emperyal devletlerin yenilikleri anlatmakta güçlük çekmiş olduğunu belirtti.

Komsuoğlu, üniversitelerin bir değişime uğradığını vurgulayarak, ''Benim okuduğum zaman, sizlerin okuduğu zaman çok farklı, konseptler çok farklı. Burada gördüğünüz Ar-Ge, girişimcilik, yenilikçilik, inovasyon dediğimiz kelimeler çok yeni'' diye konuştu.

İnovasyon kelimesinin literatüre 10 yıl önce girdiğini vurgulayan Komsuoğlu, ''Neredeyse en çok kullanılan kelime üniversitelerde ve akademide. Girişimcilik ise çok yeni bir kavram. Hatta rektör seçildiğim 2006 yılında senatoda girişimcilikten bahsettiğim zaman biraz yadırgandı. Bize dilekçe verip 'teknoparkta şirket açsak mı-' diye başvuran öğretim üyelerine de bana da tuhaf geldi. Çünkü bütün bu kavramlara alışkanlığımız yoktu'' şeklinde konuştu.

Avrupa Üniversiteler Birliği Başkanı Maria Helena Nazare'nin İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yaptığı konuşmaya değinen Komsuoğlu, değişimin en çok konuşulduğu yerin üniversiteler olduğunu ama üniversitelerde çok güçlü bir beyin gücü olduğu için değişime en dirençli yerlerin de üniversiteler olduğunu aktardı.

Komsuoğlu, şöyle devam etti:

''Üniversiteler eğitime göre odaklanmış kurumlardır. Biz 67 bin civarında öğrenci eğitiyoruz. İstiyoruz ki öğrenciler gelsin, derslerini anlatalım, gönderelim, biraz da doçent olmaları için yayınlarını yapalım, sonra sen sağ ben selamet. Ancak bu işin modası bitti. Şimdi moda, yaptıklarınızı üretmek, üretime çevirmek, onlardan patent almak, girişimcilik yapmaktır. Değişime ne kadar az direnirsek o kadar kolay öğreniriz diye düşünüyorum''

Her haftaki başlıklarıyla ve kapaklarıyla dünyayı yönlendiren Newsweek dergisinin dergi çıkarmayı bırakarak elektronik ortama geçmesine dikkat çeken Komsuoğlu, bu durumun değişime dayanamamanın bir örneği olduğunu belirterek, ''Biz de hızlı gidelim, iyi öğrenelim diyorum bu konuyu. Üniversitemiz değişimcilerin öncülerinden olsun'' ifadelerini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İhsan Ertuğrul da dünya tarihine bakıldığında, kendini yenilemeyen ülkelerin tarih sayfalarında yok olup gittiğini, bu yüzden dünya konjonktüründe ayakta durabilmek için yeniliğe açık olunması gerektiğini kaydetti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise Türkiye'nin Ar-Ge çalışmalarına verdiği öneme değinerek, ''Günümüzde milli hasılanın binde 8.9'u Ar-Ge çalışmalarına harcanırken, 2023 hedefimiz yüzde 3 olarak belirlenmiştir. Bu gençlerimiz için büyük bir fırsat yaratmaktadır'' dedi.

Panelde, Türk Patent Enstitüsü Patent Uzmanı Mehmet Nurşad Sözer, ''İnovasyon sürecinde Sınai Mülkiyet'', Bilim Teknoloji Genel Müdürlüğü yetkilisi İlker Sönmez ''Ar-Ge - Yenilikçilik Destek Programları'', TÜBİTAK'tan Uzman Yardımcısı Enes Yılmazer, ''Girişimcilik, Üniversite-Sanayi İşbirliği Projeleri'' ve KOSGEB Müdürü Ertuğrul Çetinkaya ''Kobi ve Girişimcilere Yönelik Destek Programları'' adlı sunumlarını yaptı.

Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Muhabir: Yunus Emre Günaydın

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA