Çevre Mühendisleri ve Tabip Odası : Radyasyonlu Tesis Detaylı Araştırılmalı

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve İzmir Tabip Odası, radyasyonlu atıkların toprağa gömüldüğü iddiaları ile ilgili tesiste kapsamlı araştırma yapılmasını istedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Ergör, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Halil İnay Kınay ve İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhun Balcı, radyoaktif ve zehirli atıklar konusunda İzmir Tabip Odası'nda basın açıklaması düzenledi.

Gaziemir ilçesinde atıl durumdaki kurşun döküm fabrikasında ''nükleer reaktör atığı'' bulunduğu iddialarını hatırlatan Ceyhun Balcı, ''Henüz nükleer reaktör olmayan ülkemize bu atıkların nasıl sokulmuş olduğu, araştırılması gereken bir durumdur. Çevre ve toplum sağlığı konusunda ciddi kararlar alınması gerekmektedir. Atıkların çevre ve toplum sağlığına etkisinin araştırılması gerekir." dedi.

Sürecin başından bu yana yetkililerin sergilemekte olduğu ilgisiz, edilgen ve saydamlıktan yoksun tutumun kaygıları artırdığını ifade etti.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Halil İnay Kınay ise TBMM Çevre Komisyonu'nun bölgede inceleme yaptığını, ancak daha kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç bulunduğunu savundu. Kirlilik testi yapılması gerektiğini ileri süren Kınay, ''Alanı toprakla örterek kirliliği engelleyemezsiniz. Atıkların havaya ve suya karışmasını da önlemek gerekiyor'' diye konuştu.