Cumhurbaşkanı Gül: Tunus, Türkiye İçin En Ziyade Dayanışmaya Mazhar Ülke

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus’un, Türkiye için 'en ziyade dayanışmaya mazhar ülke' niteliği taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Tunus arasında, iki halkın kadim kardeşlik bağlarından güç alan köklü ilişkileri bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus Başbakanı Hamadi Cibali ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de hazır bulunduğu kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Tunus’un, Türkiye için “en ziyade dayanışmaya mazhar ülke” niteliği taşıdığını ve bu anlayış doğrultusunda ikili işbirliğinin her alanda giderek geliştiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, 7-9 Mart 2012 tarihlerinde Tunus’a son derece verimli bir resmî ziyaret gerçekleştirdiğini ve “Yasemin Devrimi”nin ardından bu ülkeyi ziyaret eden ilk devlet başkanı olduğunu hatırlattı. Başbakan Cibali ile faydalı bir görüşme yaptığını ve Tunus ziyareti çerçevesinde Ulusal Kurucu Meclis’e hitap eden ilk yabancı lider olmaktan da şeref duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Meclis’in tarihî atmosferindeki konuşması sırasında, milletvekillerinin ilgisinin ve misafirperverliğinin unutulmaz olduğunu dile getirdi.Cumhurbaşkanı Gül, Arap dünyasında demokratikleşme ateşini yakan ülke olan Tunus’ta, Ulusal Kurucu Meclis ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başarıyla gerçekleştirilerek, Hükümetin kurulmasının tüm dünyada takdirle karşılandığını vurguladı. Tunus makamlarının, yeniden yapılanma ve demokratikleşme yolunda attığı somut adımları yakından takip ettiğini, bu bağlamda tam bir yıl önce göreve gelen Cibali Hükümetinin başarılı icraatlarıyla hem halkın hem uluslararası camianın güvenini kazandığını belirten Gül, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, ziyaretinin ardından güçlü bir ivme yakaladığını söyledi.

TUNUS’TA TÜRKÇE SEÇMELİ DERS
Cumhurbaşkanı Gül; Tunus’ta, halen toplam yatırımı yaklaşık 750 milyon Euro olan 50’ye yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Gül, ziyareti sırasında Galatasaray Lisesi model alınarak 19. yüzyılda kurulan Sadıki Koleji’nde Tunuslu gençlerle bir sohbet toplantısında bir araya geldiğini ifade etti.

Burada bir kız öğrencinin, Türkçenin okullarda seçmeli ders olması temennisini kendisine ilettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, 2012-2013 öğretim yılından itibaren Tunus’un üç şehrindeki dokuz lisede Türkçenin seçmeli ders olarak okutulmasından büyük mutluluk duyduğunu ve bunun iki halk arasındaki yakınlığı daha da kuvvetlendireceğini ifade etti.

Türkiye’nin, Tunus halkının başarısı için bütün imkânlarıyla elinden geleni yapacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki’ye en iyi dileklerinin iletilmesini istedi.

BAŞBAKAN CİBALİ: TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ, TUNUS HALKININ GELECEĞE YÖNELİK ÜMİTLERİNİ YEŞERTİYOR
Sözlerine, Cumhurbaşkanı Merzuki’nin dostane selamlarını ileterek başlayan Başbakan Cibali ise kardeş Türkiye’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyaretinin ve Ulusal Kurucu Meclis’te yaptığı tarihî konuşmanın Tunus’ta hâlâ hatırlandığını ve Türkiye’nin Yasemin Devrimi’ne verdiği destekten dolayı minnettar olduklarını ifade eden Başbakan Cibali, Türk makamlarının, Tunus’taki gelişmeleri günbegün takip etmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.

Başbakan Cibali, Türkiye’nin, bütün Arap dünyasındaki demokratikleşme sürecinde tarihî rol oynadığını ve bunun, Tunus halkının geleceğe yönelik ümitlerinin daha da yeşermesini sağladığını kaydetti.

Cibali, Türkiye ile Tunus arasındaki dayanışmanın, özellikle ekonomik ve ticari boyutunun yeniden yapılanma aşamasında büyük önem taşıdığını belirtti.

Başbakan Cibali, bu çerçevede, Türkiye’nin yatırımlar konusundaki yakın ilgisi ve TİKA’nın Tunus’taki faaliyetleri için Cumhurbaşkanı Gül’e teşekkür etti.