Mahkumlara, Mevlana ve Hoşgörüyü Anlattılar

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği, Mevlana Haftası dolayısıyla Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'nde "Mevlana ve Hoşgörü Konferansı" düzenledi.

Malatya Kent Konseyi tarafından düzenlenen konferansta İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Gündüz, mahkumlara Mevlana'nın hayatı ve hoşgörü anlayışını anlattı. Mevlana'nın genel kimliği hakkında bilgi veren Gündüz, Belh'de dünyaya gelen Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin asıl adının Muhammed Celaleddin olduğunu, Mevlana ve Rumi isimlerinin de kendisine sonradan verildiğini belirtti.

Mevlana'nın ilk derslerini babasından aldığını anlatan Gündüz, Mevlana'nın dünyanın kabul ettiği büyük alimlerden biri olduğunu ve söylediği her sözde Kur'an-ı rehber aldığını kaydetti.

Mevlana’nın yaşamını “Hamdım, Piştim, Yandım” sözleri ile ifade ettiğini söyleyen Gündüz, “Mevlana’ya göre insan bu dünyada gurbettedir. Asıl vatanı ahirettir. Bu yüzden bu dünyadan ayrılınca ağlamaması gerektiğini vurgulamaktadır.” dedi.

Hz. Mevlana’nın 7 öğüdüne de dikkat çeken Gündüz, “Mevla İslam ve gayri İslam bütün insanlık tarafından sevilen bir şahsiyet, fikir ve kişi özgürlüğüne değer veren hoşgörü sahibi bir fikir adamı ve mutasavvıfdır.” şeklinde konuştu.

Programın sonunda katılımcılar Mevlana ile ilgili Yrd. Doç.Dr. Erol Gündüz’e çeşitli sorular yöneltti .