Bodrum'da Yerel Taş Mimarlık Kültürü
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Turgutreis Belediyesinde bulunan Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi, Yüksek Mimar Ahmet İğdirligil‘in “Bodrum’da Yerel Taş Mimarlık Kültürü ve Günümüzde Bazı Yeni Taş Ev Yorumlarından Örnekler” konulu konferansıyla 2012 yılı konferanslar serisini noktaladı.
Konferans, Turgutreis Belediye Başkan Vekili Mehmet Türk, çok sayıda mimar ve halkın yoğun katılımıyla Mavi Galeride gerçekleşti. Yüksek Mimar Ahmet İğdirligil konferansında kendi kişisel deneyimlerden yola çıkarak Bodrum mimarisinin çevre-insan faktörleriyle gösterdiği değişimi ve şuan ne yapmaya çalıştıklarını katılımcılara anlattı. Yerel mimarlık ve yapı geleneğinde birçok etkinin olmasına rağmen bunlardan en önemlisinin yaşam tarzı olduğuna değinen İğdirligil, mimari yapılar içinde en fazla etkilenen yapı örneğinin konutlar olduğunu dikkat çekti. Yukarı Karakaya, Gümüşlük, Sandıma, Ortakent, Yalıkavak, Geriş ve Koyunbaba bölgelerinden gösterdiği fotoğraflarda; eski mimarinin özelliklerini, insanların topografya ile kurduğu ilişkiyi, malzemelerin çoğunlukla toprak, ahşap ve taş malzemelerinden oluştuğunu gösterdi. Yeni yapılan mimari eserlerin eskilerden pek farklı olmadığını en belirgin farkın sadece teknolojiye ve değişen yaşam şartlarına göre şekillendiğine değinen İğdirligil katılımcıların Bodrum mimarisi hakkında merak edilen bütün sorularını örneklerle açıkladı.
Turgutreis Başkan Vekili Mehmet Türk’ün teşekkür plaketini vermesinin ardından konferans katılımcıların Ahmet İğdirligil sohbeti ile Son buldu .
Kaynak: İHA
Turgutreis Başkan Vekili Mehmet Türk’ün teşekkür plaketini vermesinin ardından konferans katılımcıların Ahmet İğdirligil sohbeti ile Son buldu .