Kadınların Yöresel Giysileri Oyuncak Bebeklerde Tanıtılıyor

Kütahya'nın Gediz ilçesinde, kadınların yöresel giysileri, oyuncak bebeklerde tanıtılıyor.

Gediz Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Canata, AA muhabirine, açtıkları giyim ve nakış kurslarına katılan kursiyerlerle öğretmenlerin hazırladığı minyatür yöresel giysilerin oyuncak bebeklere monte edilerek ilçenin tanıtımına katkı sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Çeyiz sandıklarında bekletilen unutulmaya yüz tutmuş yöresel giysileri, oyuncak bebeklerde yaşattıklarını belirten Canata, ilçe merkezi, Eskigediz, Altınkent, Akçaalan, Erdoğmuş, Üzümlü ve Yenikent beldeleriyle Aliağa, Karaağaç, Kıran, Saruhanlar, Köpenez, Yeşilova, Soğuksu, Göynükören, Dörtdeğirmen, Arıca, Ece, Yayla, Sandıklı, Çeltikçi, Uğurluca, Gölcük ve Çukurören köylerinde yakın geçmişe kadar yoğun rağbet gören yöresel kadın giysilerinin unutulmasını istemediklerini bildirdi.

''Kültür mirasımız olan bu çok değerli ve eşsiz giysileri genç kuşaklara tanıtmalıyız. Bunların unutulmasına ve yok olmasına göz yumamayız'' diyen Canata, Gediz'in gelenek ve göreneklerini yansıtan giysiler için bölgede araştırmalar yaptıklarını anlattı.

Canata, sabır ve hünerle giysilerin minyatürlerini yaparak, oyuncak bebeklerde hayat bulmalarını sağladıklarını ifade etti.

Yöresel giysili oyuncak bebeklerden oluşan sergi açtıkları bilgisini veren Canata, şöyle konuştu:

''Kurs öğretmenlerimizin gayretleri sonucu gerçekleştirilen bu güzel çalışma için önce araştırma yaptık. Yörede yıllar önce çok değişik kıyafetlerin kullanıldığını öğrendik. Ayrıca, Gediz Kaymakamlığı ve Kız Meslek Lisesi'nin önceki yıllarda bu alanda yaptığı çalışmalardan yola çıkarak 20 giysiyi yeniden canlandırdık. Oyuncak bebeklerle yaptığımız yöresel kadın giysileri sergimiz, her kesimden büyük rağbet görüyor.''

Kaynak: AA