Jelyu Jelev: Komünizm ve Faşizm Aynı Rahimde Doğan Çift Yumurtalı İkizdir

Bulgaristan’ın ilk demokratik cumhurbaşkanı Jelyu Jelev, “Totaliter İkizler” adlı kitabını tanıttı.

Jelyu Jelev: Komünizm ve Faşizm Aynı Rahimde Doğan Çift Yumurtalı İkizdir
Eser, Jelev’in 30 yıl önce yayınlandığı “Faşizm” adlı kitabının 4. baskısı için yeniden düzenlendi.

Yeni baskıda komünizmden de bahseden yazar, adı farklı olan aynı iki sistemi değerlendirdiğine inanıyor. Kitap tanıtımında konuşan Jelev, komünizm ile faşizmi aynı rahimde doğan çift yumurta ikizlerine benzetti. İki sistemin de devlet kapitalizmi rahminde geliştiğini dile getiren eski cumhurbaşkanı, birinin sağ diğeri ninsol fikirleriyle iktidara geldiğini, fakat işleri rayına oturttuktan sonra aynı uygulamalarla iki damla su gibi birbirine benzediğini aktardı.
Komünistlerin faşizme göre çok daha fazla insan katlettiğini anlatan Jelev, sadece Bulgaristan’da 1944’den sonra 40 bin kişinin canına kıyıldığını kaydetti.

Sisteme karşı entelektüel bir direniş ortaya koyan Jelev, 1982 yılında faşizmin kademe kademe kuruluş ve yönetim sistemini anlatan kitabı yayınlanmıştı. Üç hafta sonra, komünist sistemle olan benzerliğinden dolayı kitap toplatılmış, “art niyetli” davranışından dolayı Jelev sürgüne gönderilmişti. 1990’da demokrasinin gelmesiyle 150 bin tirajla tekrar basılan eser, ülkede en çok okunan siyasi kitap olmuştu.Jelyu Jelev, Totaliter İkizler kitabıyla ilgili şu hikayeyi anlattı: "Bir gün sarhoş biri Kızıl Meydan'da bağırıp çağrırken, ‘Bıyıklı diktatöre ölüm” naraları atarmış. Bunu duyan güvenlik görevlileri hemen Stalin’i arayarak kendisine karşı olan bir duşmanı yakaladıklarını haber vermiş. Toplantıda bulunan Sovyet lideri 3 saat sonra bu adamı yanına getirmelerini istemiş. Bu 3 saat sonra ayılan sarhoşa Stalin, ‘Bıyıklı diktatörden kimi kastettin’ diye sormuş. O da kurnazlık yaparak ‘Hitler'di’ diye cevap vermiş. "