Erdem; Meclis’te 2013 Bütçesini Anlattı

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Türkiye, bugün dünyanın borç döngüsü en sağlam ve en güvenilir ülkeleri arasındadır” dedi.

Erdem; Meclis’te 2013 Bütçesini Anlattı
Maliye Bakanlığı’nın 2013 yılı gelir bütçesi üzerinde söz alan AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Bilindiği üzere son yıllarda yaşanan küresel finansal kriz tüm dünyayı etkilemektedir. Krizden ülkemiz ekonomisi de etkilenmekle birlikte, AK Parti hükümetlerinin ekonomi kurmayları gereken tedbirleri yerinde ve zamanında almışlardır. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle küresel kriz ülkemizden teğet geçmiştir. Türkiye, bugün dünyanın borç döngüsü en sağlam ve en güvenilir ülkeleri arasındadır. Uluslararası finans kuruluşları belki de istemeye istemeye Türkiye’nin notunu arttırmak mecburiyetinde kalmaktadırlar. 2013 yılı bütçesinde en büyük pay 68,1 milyar TL ile eğitime ayrılmıştır. Bu AK Parti’nin eğitime verdiği önemin en iyi göstergesidir. 2013 yılı bütçesinde esnafa, tarım kesimine, KOBİ’lere kredi faiz desteği ve diğer destekler için 10,2 milyar TL ayrılmıştır. Yine tarımsal destek ödemelerine ayrılan kaynak yüzde 25 arttırılarak 7,2 milyar TL’den 9 milyar TL’ye çıkartılmıştır. 2013 yılı bütçesinde yatırımlara ayrılan pay 2012’ye göre yüzde 20 arttırılarak 39,2 milyar TL’ye yükselmiştir. AK Parti olarak yaşlı, engelli, fakir, çocuk, kadın, şehit yakınları ve gazilerimize sahip çıktık ve bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda bütçede sosyal hizmetler ve sosyal yardımlar için önceki yıla göre yüzde 25’lik artışla 26,4 milyar TL kaynak ayrılmıştır. Köylerde yaşayan vatandaşlarımızın takdirle karşıladığı AK Parti döneminin efsane projesi KÖYDES’e 578 milyon TL, SUKAP projesine 525 milyon TL ve kalkınma ajanslarına 473 milyon TL ayrılmıştır” diye konuştu.

VERGİ YÜKÜ AZALTILDI AK Parti hükümetlerinin gelir politikalarını, ekonomik istikrarın sürdürülmesi amacıyla mali disiplini esas alan bir yaklaşımla, istihdam ve yatırımları teşvik edecek, yurtiçi tasarrufları arttıracak, bölgesel gelişmişlik farklarını azaltacak, ekonomiye rekabet gücü kazandıracak şekilde yürütmekte olduğunu savunan Erdem, “Maliye Bakanlığı vergi sistemimizi etkinlik, basitlik ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda gözden geçirmiş, gelir vergisi kanunu çalışmalarını tamamlayarak ekonomik koordinasyon kuruluna sunmuştur. Yine Yeni Türk Ticaret Kanunu sonrasında Vergi Usul Kanunu da sade, anlaşılır, adil ve uygulanabilir bir şekilde hazırlanmaktadır. AK Parti döneminde vatandaşlarımızın vergi yükü azaltılmıştır. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve KDV’de indirimlere gidilmiştir. 2010 yılı OECD verilerine göre Türkiye, yüzde 26’lık vergi yükü ile 34 OECD ülkesi arasında en düşük vergi yüküne sahip 6. ülkedir. Bunun yanında Maliye Bakanlığımız kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla 2011- 2013 yılı dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Stratejisi Eylem Planını uygulamaktadır. Maliye Bakanlığımız vergi politikasını uluslar arası alanda Türkiye’nin rekabet gücünü arttıracak şekilde geliştirmekte ve İstanbul’un önce bölgesel sonra da küresel finans merkezi olmasını hedeflemektedir” şeklinde konuştu.

VERGİ MUAFİYETİ MÜJDESİ Ekonomik anlamda kazandırılan yeniliklerden de söz eden Erdem, sözlerini şöyle tamamladı: “Yurtiçi tasarrufları arttırmak amacıyla bireysel emeklilik sistemindeki katılımcıya doğrudan devlet desteği sağlanması uygulaması 10 Ocak 2013 tarihinden itibaren başlayacaktır. Yapılan kanuni düzenlemelerle kültürel, sanatsal ve geleneksel değeri olan, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaflarımız vergiden muaf tutulmuştur. Ayrıca vergide yapılan istisna ve muafiyetlerle başta kadınlar olmak üzere dezavantajlı grupların istihdamının arttırılması sağlanmıştır. Bereketli insanların elinde bütçe bereketlenir. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve ekibi bereketli insanlar olarak Türkiye’ye yaptıkları hizmetlerle, destanlar yazmışlardır. Allah onlardan ve bu hizmetleri takdir ederek bizi destekleyen aziz milletimizden razı olsun. 2013 yılı bütçemiz hayırlı ve bereketli olsun”
Kaynak: İHA