Akdeniz Sineği Sorunu

Antalya İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, Rusya Federasyonu'ndan şu ana kadar 23 ton mandalina üzerinde akdeniz sineği bulunduğuyla ilgili bir bilgi gelmediğini, akdeniz sineğinin Akdeniz ülkelerinin genel sorunu olduğunu söyledi.

Rusya Federasyonu Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) yetkilileri, Türkiye'den gönderilen 23 ton mandalinada akdeniz sineğinin tespit edildiğini ileri sürmüştü. Antalya İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, gönderilen mandalinalarla ilgili Rusya Federasyonu'ndan şu ana kadar İhracatçılar Birliği'ne bir uyarı gelmediğini söyledi

Akdeniz sineğinin tüm Akdeniz ülkelerinin sorunu olduğunu anlatan Bahar, “Akdeniz sineği tüm Akdeniz ülkelerinde oluşuyor. Akdeniz sineğiyle ilaçla mücadele edilemez bunu feromon tuzakları ile yok edebiliriz. Feromon tuzaklarını meyve dönemi olan Ağustos ayında asmamız gerekir. Feromon tuzaklarıyla 90 gün boyunca kalır” dedi.

Akdeniz meyve sineğiyle mücadelede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının etkin rol alması gerektiğini anlatan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Feromon tuzaklarının yaygınlaşması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının devreye girmesi lazım. Bakanlık Akdeniz sineği görülen yerleri karantinaya alma yerine, üreticilere feromon tuzaklarından dağıtmalı. Tuzaklarla erkek sineği yakalayıp üremeyi engellemek gerekir.” FEROMON TUZAKLARI NEDİR Feromon tuzakları, içinde zararlının türüne göre üretilmiş feromon (laboratuvarlarda özel üretilmiş) kimyasalı bulunan ve bu sayede erkek böcekleri cezbederek içindeki yapışkana yapışmasını sağlayan kapsüllerdir. Bu sayede dişi türüyle çiftleşemeyen zararlı yok edilmektedir. Tuzağa yakalanmasa bile böcekler tarlanızda dişi böcek türünü feronomdan dolayı bulamayacak ve üretemeyecektir .
Kaynak: İHA