'İşsizlik oranındaki artış sürpriz olmadı'

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, ''Üçüncü çeyrek büyüme rakamı, dış ticaret istatistikleri, cari açık ve enflasyon rakamları göz önünde bulundurulduğunda işsizlik oranındaki bu artış çok da sürpriz olmadı düşüncesindeyiz'' dedi.

TÜİK tarafından açıklanan eylül ayı işsizlik verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Doğan, TÜİK'in açıkladığı verilere göre eylül ayında işsizlik oranı beklentileri aşarak yüzde 9,1 olarak gerçekleştiğini belirterek, ''Beklenti işsizlik oranının yüzde 8,9 olması yönünde idi'' dedi.

Böylece yaz aylarının ardından işsizlik oranı yeniden yüzde 9'un üzerine çıktığını kaydeden Girgin, şunları ifade etti:

''Buradaki artışın tarım dışı istihdam ve genç nüfus işsizlik oranı gibi alt kalemlere de benzer şekilde yansıdığını görüyoruz. Bu artışta düşük büyüme hızının etkili olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki aylarda mevsim etkisi kaynaklı artışları da göz önünde bulundurduğumuzda işsizlik oranının yıl sonunda bu rakamın da üzerine çıkacağını öngörüyoruz.''

Üçüncü çeyrek büyüme rakamı, dış ticaret istatistikleri, cari açık ve enflasyon rakamları göz önünde bulundurulduğunda işsizlik oranındaki bu artışın çok da sürpriz olmadığı düşüncesinde olduklarını ifade eden Doğan, şu değerlendirmede bulundu:

''2012'nin geri kalanında kısmi artışlar beklemekle birlikte, Merkez Bankası'nın ekonominin biraz daha hızlı büyümesi için atacağı adımlarla ve kış aylarının geçilmesiyle birlikte işsizlik oranının da şu an ki hesaplama şekline göre 2013 yılının ilk çeyreğinden sonra yeniden düşüşe geçeceğini tahmin ediyoruz.''
Kaynak: AA