Rusya: Suriye Politikamız Değişmedi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Moskova’nın Suriye krizine yaklaşımında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un dün yaptığı Suriye lideri Beşşar Esed’in kontrolü kaybettiği yönündeki açıklamalarını değerlendiren Lukaşeviç, “Bogdanov’un katıldığı bir toplantıda Suriye krizi ele alındı. Kendileri muhalefetin zafere yakın olduğu yönündeki açıklamalarını dile getirdi. Bogdanov, Rusya’nın Suriye krizinin çözümünde siyasi çözümden yana olan duruşunu tekrarlamıştır.” dedi.

Bogdanov’un açıklamalarının ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland tarafından “Rusya’nın pozisyonunu değiştirdiği ve gerçeklere uyandığı” değerlendirmesini eleştiren Lukaşeviç, “Biz hiçbir zaman uyumadık. Pozisyonumuzu da değiştirmedik. Gelecekte de değiştirmeyi düşünmüyoruz.” ifadelerini kulandı.

“PATRİOTLAR SURİYE KRİZİNİN SİYASİ ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAMIYOR”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukaşeviç, Türkiye-Suriye sınırına Patriot füzelerinin yerleştirilmesinin Suriye krizinin siyasi yolla çözülmesine katkı sağlamadığını söyledi.

Moskova’da haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lukaşeviç, Patriot füzelerinin bölgede gerginlik unsuru olacağını iddia etti. Rus diplomat, “Biz olayların bu tür gelişmesi yönündeki kaygılarımızı ifade ettik. Çünkü Türkiye topraklarında ve sınırında özellikle böyle bir silahlar gerginliğin birikmesine yol açıyor ve sorunun siyasi yolla çözüm arayışına katkı sağlamıyor. Tam tersi, komşu ülkeler arasındaki ek gerginlik unsurunun oluşturulmasını sağlıyor.” iddiasında bulundu.

Rusya’nın daha önce Türkiye ve Suriye arasındaki doğrudan ilişkilerin kurulması için girişimde bulunduğunu hatırlatan Lukaşeviç, “Bu özellikle sınırdaki durum dahil olağanüstü durum olasılığı için idi. Suriye tarafı onay verdi, Türkiye ise geri çevirdi. Dolayısıyla ne yazık ki karşılıklı güvenin olmaması, sadece sınırdaki durumu gerginleştirmekle kalmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.