Bursa'da Kaçak Avcılara Göz Açtırılmıyor

Kaçak avlanmanın önüne geçmek isteyen Orman ve Su İşleri Bursa II.Bölge Müdürlüğü ekipleri denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Uluabat Gölü çevresinde yapılan denetimlerde avcıların kurallara uygun avlandıkları belirlendi. Avcılar da bilinçsiz avlanmanın önlenmesi için denetimlerin sürdürülmesini istedi.

Uluabat çevresinde yapılan 'av koruma ve kontrol uygulaması'nda avcıların, avcılık belgeleri ve avlanma pulları ile tüfek ruhsatlarının olup olmadığı ve tüfek takozlarının bulunup bulunmadığı kontrol edildi.

Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü Bursa Şube Müdürü Necati Alıç, yaptığı açıklamada, Uluabat Gölü'nün Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu belirtti.

Sadece Bursa'dan değil, Türkiye’nin her yerinden gelen avcıların Uluabat Gölü'nde avlandıklarını kaydeden Alıç, "Biz hem yerel avcıları eğitmek, hem de kaçak avcılara yönelik denetim yapıyoruz. Bu sahayı elimizden geldiğince korumaya çalışıyoruz. Amacımız birilerine ceza kesmek değil, burayı ve dürüst avcılarımızı korumak.” dedi.

480 TÜRDEN 24’ÜNE AVLANMA İZİN VERİLİYOR

Bursa Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Hidayet Topçu ise sorumluluk alanlarının Bursa, Bilecik ve Yalova olduğunu dile belirtti.

Topçu, “Bursa’da merkezde 4, Kemalpaşa’da da 1 olmak üzere 5 ekiple bu görevi yapıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü ve Jandarma’da av koruma çalışmalarına destek veriyor.” diye konuştu.

Avcılardan da kaçak avlanmalara yönelik duyarlı olmalarını isteyen Topçu, şöyle devam etti: “Şu an 8 bin 500 civarında belgeli avcımız var. İstanbul’un ardından ikinci sıradayız. Türkiye’de 480 tür hayvan bulunurken, 24 türün avlanmasına izin verilmekte. Uluabat Gölü'nde de bunların hepsi mevcut. Ağustos ayında başlayan av mevsimi Şubat sonuna kadar devam edecek.”

Belgesi olmadığı halde avlananlara kesilen en düşük cezanın 504 lira olduğunu kaydeden Topçu, şunları ifade etti: "Avcının, eğer tüfeğinde takoz yoksa ceza 300 lira artıyor ve silahına el konuluyor. Her bir kabahat için ayrı bir ceza sistemi uygulanıyor. Ayrıca avladığı her bir hayvan için ise tazminat bedelleri veriliyor.”

TEYPLE BILDIRCIN KATLİAMI

Orman muhafaza memuru Abdurrahman Bilen de av denetimleriyle ilgili şunları söyledi: “Arkadaşları denetledik, evrakları tamamdı. Hep böyle olmalarını isteriz. Yasa dışı olan avcılara ise yasal işlem yapıyoruz. Arkadaşlarımızı bu kurallara uymaları bizleri sevindiriyor. Bu sene 100’ün üzerinde tutanak tutup idari para cezası uyguladık.” dedi.

Teyp sesi ile toplu bıldırcın avı yapıldığına dikkat çeken Bilen, “Gece bıldırcın için kurulan teyple tuzak hazırlanıyor. Bu katliam gibi bir şey. O gece teybin sesine sürü şeklinde gelen 100’mü olur 500’mü olur bıldırcınların sabah toplu olarak vurulma şansı çok yüksek. Yani toplu katliam gibi bir şey.” şeklinde konuştu.

Mustafakemalpaşalı gelen Avcı Saim Engin ise ördek avlarken denetmeye takıldıklarını belirterek, “Evraklarımız tam, bir sıkıntı yok. Bu denetimlerin daha da sık yapılmasını istiyoruz. Evraksız ve kaçak avcılar biçim avımızı çalıyorlar. Avcılığın daha uygun ve sürdürülebilir olması için gerçek avcıların ortaya çıkması için bu uygulamalar daha sık yapılmalı.” ifadelerini kullandı.

“AVCILIK BİR HASATTIR”

Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürü Yahya Güngör, avlanmanın bir hasat olduğunu dile getirirken, avcılığın sürmesi için de avın varlığının gerekli olduğuna dikkat çekti. Vicdan ve avcılık etiğine uygun davranılması gerektiğine vurgu yapan Güngör, “Yaban hayvanlarının yaşam ortamıyla beraber korunması en iyi avcılar tarafından yapılabilir. Bu noktada, yaban hayatının korunması için kontrol ve denetleme görevlerimizi aralıksız sürdürüyoruz.” açıklamasını yaptı.