Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından yapılan ‘Gaziantep’in Yıldızları Ödülleri’ görkemli bir törenle dağıtıldı.

Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni
Törene Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Ödül törenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, GSO’nun bölgedeki sanayinin kabuk değiştirmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

Babacan, “GSO’nun kuruluşundan bugüne emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ticaret vesilesiyle bu kente çocukluğumdan bu yana geliyorum. Bu şehir çalışkanlığıyla bilinmektedir. Ayrıca birlik ve beraberlik örneğini burada görebiliyoruz. Dört organize sanayi bölgesi dolu ve 5. Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Bu çok az sayıda ilimizde görülmektedir” dedi.

Türkiye’nin son 10 yılındaki başarılarını anlatan Başbakan Yardımcısı Babacan, “Borsa dün akşam rekor bir rakamla kapattı. Hazinenin borçlanma faizi tarihin en düşük seviyesinde. Reel faiz artık 0 seviyelerinde. Kasım 2002 yılında hazine yüzde 66 faiz ödüyordu. Enflasyon yüzde 29’du. Dün akşam itibariyle kredi temel takas oranı yani Türkiye’nin kamu borcunu sigorta ettirme pirimi yüzde 1.3’e düştü. Cari açığımıza rağmen Türkiye sürekli döviz girişi ihtiyacı olmasına rağmen faiz farkı yüzde 1 seviyelerinde. Bugün itibariyle geldiğimiz nokta önemli. Allah nazardan korusun. Türkiye güçlendikçe çekemeyenler de oluyor. Hem kendi bölgemizde hem çok uzaklarda. Çünkü ilerde bizi rakip olarak görüyorlar. Doğal gaz ve petrolde dışa bağımlıyız. Ama Türkiye’nin en önemli kaynağı insan gücüdür ve bunun yanında da oluşturduğumuz güven ortamıdır. Bu en önemli kaynaklarımızdır. Bu ayrıca sonsuz bir sermayedir” ifadelerini kullandı.

AB’de ekonomik kriz nedeniyle son dönelerde önemli kararlar alındığını da hatırlatan Babacan, "EURO bölgesindeki büyüme her geçen gün düşüyor. Önümüzdeki yıllarda bu eksilere düşecek. Çünkü 27 kafadan ayrı sesler çıkıyor. AB’nin en büyük problemi bu” diye konuştu.

Türkiye’nin kendi coğrafyasında demokrasi ve ekonomi başarısı gösterdiğini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şöyle devam etti: “AB ÖYLE BİR BORÇ YÜKÜ ALTINDA KALDI” “Bunun siyasi istikrarın çok büyük önemi var. Uzun vadeli hedefler ortaya koyan bu siyaset bunun arkasında. Günü kurtarmak için değil uzun vadeli politikalarda bu istikrarın önemi var. Türkiye’nin AB’ye olan ticaret bağımlılığını hızla azaltmalıdır. AB öyle bir borç yükü altında kaldı ki önümüzdeki senelerde büyümelerini sınırlayacak. Şuanda ve AB’nin Amerika’nın kamu borcu 2. Dünya Savaşı sonrasındaki duruma döndü. 2008 yılında Afrika bölgesinde elçilik sayımızı artırdık. Ortadoğu ve Afrika’ya yaptığımız ihracat, AB’ye yaptığımızı yakaladı. Asya ve Güney Amerika da bizim için önemli. O bölgelerde elçiliklerimizi açarak işadamlarımızın önünü açmaya çalışıyoruz. Pazar hala büyük ve her konuda ihtiyaç var. O pastadan daha fazla nasıl pay alacağız bunu düşünmeliyiz.” Türkiye’nin krizlere sürüklendiği dönemleri de anlatan Babacan, “Son yaşanan krizden önce önemli adımlar attık. Finansal istikrar çok önemli. Finans istikrarın zemininde temelinde bu ülkenin devletine olan güven vardır. Devlete olan güven sarsılırsa ekonomide sıkıntıya girer. Türkiye bu krizden sıyrılıp çıktıysa büyüme gerçekleşiyorsa bu büyük bir başarıdır. Büyümenin içinde sıkıntılı bir tablo gördük. İç tüketim büyümenin temel unsuru olmaya başlamış. Bu nedenle önce üreteceğiz sonra tüketeceğiz dedik. Gelecek yıldan itibaren tablolar değişecek. Cari açığı giderek düşüreceğiz. Yapısal sorunlarımızı kısa sürede çözmemiz mümkün değil. Şuanda kendimize yetecek kadar petrol ve doğal gazımız olsaydı cari açığımız bu seviyelerde olmazdı. Petrolu ve doğal gazı da bulmayı umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yapısal reformlara bundan sonrada devam edeceklerini belirten Babacan, “İleri ekonomi kalkınmış bir ekonomi için mutlaka yüksek kalitede demokrasiyi yakalamamız gerekiyor. Henüz çok gerilerdeyiz. Bugüne kadar çok şey yaptık ama bunu söylersek gerileriz. Gerçek anlamda hukukun üstülüğünü sağlamadıkça gelişmiş bir ekonomi ya da ileri demokrasi mümkün değil. Bugünlerde AB hakkında iyi konuşmak herkesin harcı değil. Adamların haline bak diyip neden peşinden koştuğumuz soruyorlar. Biz henüz AB standartlarını temel hak ve özgürlüklerini yakalamış değiliz. Israrla ve inatla AB sürecini sürdürmemiz gerekiyor. Bu tıkandığı zaman ekonomi, demokrasi ve insan hak ve özgürlüklerinde gerileme başladığını görebiliriz” dedi.

Piyasada çek kullanımının hala arttığını hatırlatan Babacan, “Yeni dönemde sicil kayıtları tutulacak. Fiziksel olarak çeklerle ilgili hapis cezasının uygulanması mümkün değil. Bundan sonra herkes çeklerle ilgili alış verişte daha dikkatli olacak. Bunun ilk uygulamasını da 1 Ocak ayından itibarin başlayacak. Bu dar kapsamda olacak ama süreç geçtikçe kapsama alanı genişlenecek. Borçlar konunu il ilgilide çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

“ŞUANDA ÇİN’DEN DAHA İYİ BÜYÜYORUZ” Aile ve sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuşmasının başında Gaziantep’in başarılarından bahsetti. Bakan Şahin, “Bu şehir hiçbir zaman hırsı değil, birlik ve beraberliği öne almıştır. Ben değil biz deliştir. Ve her zaman kazanırken kazandırmıştır. Bu atalarımızdan bize gelen önemli bir mirastır. Atalarımız kurtuluş savaşında nasıl birlik ve beraberlik içinde olduysa, bu şehirdeki herkes ekonomi savaşında rakamları önemli ölçüde değiştirmiştir. Özellikle krizden ders alarak yapısal değişimleri çok iyi kullanarak başarıya ilerledik. Şuanda Çin’den daha iyi büyüyoruz. Bu değişim ve dönüşüm 2008’den sonra yaşandı. Doğru zamanda doğru tedbirler alınıyor” dedi.

Bakan Şahin yoksulu kaldırmak ve azaltmak adına da bu yolculuğa çıktıklarını belirterek, “Ekonomik olarak kalkınıyoruz ama paranın dağılımında adalet sağlamayı hedefledik. Gelir dağılımdaki densizliği en iyi gelir dağılımını düzenleyen bir Türkiye var. Sosyal adaleti sağlayan bir Türkiye var. Yoksullukla mücadele eden bir Türkiye var. Bundan sonrada insan odaklı büyüyeceğiz. Bunu yapamazsak yaşanan krizleri bizlerde yaşayabiliriz” diye konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eğitime ara vermeksizin katkıda bulunacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Van’da yaptırdığımız bir okulumuz kundaklandı. Allaha çok şükür can kaybı yok. Bu okulu yakacak kadar gözü dönmüşleri lanetliyorum. Esas lanetim de bunları bin bir türlü bahaneyle koruyanları da lanetliyorum. Biz Türkiye olarak bu ülkenin geleceği olan gençlere güveniyoruz. Geleceğimizde petrol ve doğal gaz yok. Türk iş alemi olarak, TOBB olarak Türkiye’nin geleceği olan okul yatırımlarını devam ediyoruz. B güne kadar 75 milyon TOBB Van’da yakılan okulun tadilatını yapacağız ve oraya bir okul daha yapacağız” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, hükümetin ekonomi politikalarının da başarıyla yürütüldüğünü belirterek, “Bugün en sevinçli günümüzde yalnız bırakmayan başbakan yardımcımıza teşekkür ediyorum. TCK vardı. Temmuz ayında yürürlüğe girecekti. Şimdi soruyorum eğer yürürlüğe girseydi mevcut haliyle üzerimizdeki değiştirilmesi sonunda yük ne kadar biliyor musunuz? Tam 6 milyar TL üzerimizden kaldırıldı. Yıllık cebimizden çıkacaktı bu. Öyle bir akıllı politika yaptılar, kanunu koyup, yürürlüğünü de 1.5 yıl yaptılar. Bu tehlikeyi görüp kaldırdıkları için başta Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’a teşekkür ediyorum. Kaldırılan hapis cezası sayısı da 18’dir” diye konuştu.

Başkan Hisarcıklıoğlu, borçlar kanununda birçok sıkıntılı madde olduğunu ve bu konuda hükümetle gerekli teması sağladıklarını ve bu maddelerin değişmesini beklediklerini söyledi.

Başkan Hisarcıklıoğlu, çek kanununa da değinerek, “Çekteki hapis cezasının kaldırılmasının Adalet Bakanımız kendisi açıkladı ve çekteki hapis cezası ile ilgili 240 bin dosyanın mahkum olduğunu söyledi.

Hapishanelerin kapasitesi bile bu kadar değil. Mevcut hapishanelerin kapasitesi bile bu rakamın yarısı. Tabi hapis cezasının kaldırılması noktasında bizim de bir talebimiz oldu. Bundan sonra elektronik ortamda mal satarken artık vadeli mal isteyen müşterimizin müsaadesi olarak, onun bütün geçmişini görüp banka gibi mal verip vermeme konusunda tespit yapılacak” şeklinde konuştu.

“GAZİANTEP HER ALANDA MARKA ŞEHİR” Gaziantep Türkiye’nin her alanda marka olan şehir konumuna geldiğini ve bunun sırrının birlik ve beraberliği çok iyi sağladığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, kadınların iş hayatına mutlaka kazandırılması gerektiğini de işaret ederek, şunları kaydetti: “Peygamber efendimizin eşi bildiğiniz gibi tüccardı. Şimdi soruyorum kimi örnek alıyorsunuz. Bu kız çocuklarını yetiştirirken Müslüman’ım diyorsan peygamber efendimizin eşi ne iş yapıyorsa sizde o şekilde yetiştirmeniz gerekiyor. Eğer genç girişimcilerimizi ve kadın girişimcilerimizi desteklersek bizi hiçbir güç tutamaz. Genç girişimcilerin rol model olmasını istiyorum. Gaziantep sanayisi hızla gelişerek büyüdü. 10 yıl önce Türkiye’de ilk 500 firma içinde Gaziantepli firma sayısı 10’du, şimdi bu sayı 19 oldu. İkinci 500’de ise 12 varken şimdi 24 kişi var. “ Ülkenin geleceğinden umutlu olduğunu da ifade eden Başkan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye 2023 yılında ilk 10 ekonomisi içine gireceğine inanıyorum. Sistemin her tarafı dökülmüş durumda. Her zaman yama yapılmış. Bu nedenle yeni bir anayasa yapılması gerekiyor. Yeni ana yasa yapımının önünde kim olursa halk bunun hesabını mutlaka sorar. Bu sistem değişmezse 2023 hayallerimiz suya düşer” şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, artık ülkelerin değil şehirlerin gelişerek yarıştığını belirterek, “Sivil toplum kuruluşlarının el ele verdiği şehirler daha ileriye taşınıyor. Gaziantepli sanayicileri alkışlamak gerekiyor. Onlar bu şehrinde kazandıklarını bu şehre aktararak bu şehrin insanların kazanmasını sağladılar. Bu nedenle onlara minnet borçluyuz. Gaziantep son zamanlarda kültürel ve tarihi alanlarıyla da gündeme geliyor. Daha önce lahmacun baklava ve kebaptan bahsedilirken şimdi tarihi mekanları ile ve müzeleriyle gündeme gelmektedir” dedi.

Bölgede kültür varlıklarına yapılan saldırıları da büyük bir üzüntü ve endişeyle izlediklerini belirten Dr. Asım Güzelbey, “Bölgemiz önemli bir sorunu yaşıyor. Kardeş şehrimiz olan Halep’te insan hakları ihlal edildiği gibi ciddi bir dram yaşanıyor. Ayrıca orada kültür mirası yok ediliyor. Oradaki kültür İslam ve Osmanlı sanatı yok ediliyor. Bunu İslam ülkeleri ve UNESCO buna seyirci kalıyor” şeklinde konuştu.

Başkan Güzelbey ayrıca Gaziantep’teki gelişen ve büyüyen sanayisinden bahsederek, “Benim ilk başkanlık yaptığım dönemde haftalık halk günü yapıyordum. O gün belediyeye gitmeyi gerçekten istemiyordum. Halk gününe gelenlerin çoğu iş istiyordu. Ama şimdi sanayimiz sayesinde işsizlik sorununun da büyük bir ölçüde çözüldüğüne inanıyorum” diye konuştu.

“GSO OLARAK SANAYİCİMİZİN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRMAK TEMEL MİSYONUMUZDUR” Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu iki heyecanı birden yaşadıklarını belirterek, “Bugün odamızın açılışını ve sanayicilerimize ödül vermenin heyecanını yaşıyoruz. GSO olarak sanayicimizin rekabet gücünü artırmak temel misyonumuzdur. Sanayicilerimizi ödüllendirdiğimiz gibi başarılarını da ödüllendirerek teşvik etmeye çalışıyoruz. Ekonomide son yıllarda çok önemli kazanımlar elde edildi. Örneğin dünya ekonomik formunun küresel rekabet gücüne göre Türkiye 16 sıra yükselerek 42. sıraya geldi. Kredi derecelendirme kurulunun kredimizi yükseltilmesi olumlu karşılandı. Ama Avrupa Birliği ve Asya ülkelerdeki olaylar 2012 yılı hedefimizi 3.2’ye geriletti. 2023 yılında Türkiye olarak eğer dünyada bir hedef koyuyorsak dünyanın ilk 10 ekonomisine gireceksek mutlaka bu hedefe ulaşmak için en az yüzde 8’in üzerinde büyüme gerçekleştirmemiz geremiyor. Bunu da birlik ve beraberlik içinde yapılabilir” dedi.

Sanayicilerin sorunlarına da değinen Başkan Konukoğlu, “Borçlar kanunun düzenlenmesi ve çek yasasının alacakları mağdur edilmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Ayrıca güçlü TL politikasından vazgeçilmelidir. Çünkü güçlü TL ithalatı körüklemektedir” diye konuştu.

Başkan Konukoğlu ayrıca Gaziantep’i denize bağlayacak olan Hassa Dörtyol projesinin Karayolları’nın gündemine alındığını ve bu projenin tamamlanmasıyla bölgenin yeni bir vizyona kavuşacağını sözlerine ekledi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Vali Erdal Ata, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, milletvekilleri ve diğer protokol üyeleri tarafından işadamlarına ve firma temsilcilerine ödülleri verildi.

Ödül töreni protokol üyeleri, ödül alanlar ve katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesi ile son buldu .
Kaynak: İHA