Bakan Davutoğlu, Filistin İçin Çağrıda Bulundu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin konusunda bugün ihtiyaç duyulan adımın 1947 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan taahhütlerin yerine getirilmesi olduğunu söyleyerek, “Eğer Filistin sorunu çözülürse ve Filistin devleti tanınırsa, iki devletli bir çözüm olursa; bölgemizde bir umut yeşerecektir” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Malki'nin Ankara'ya yaptığı ziyaret dolayısıyla Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf'un verdiği resepsiyona katıldı.

Resepsiyona ayrıca Mısır Dışişleri Bakanı Kamal Amr ile ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de katıldı.

Ankara Devlet Konukevi’nde gerçekleştirilen resepsiyona katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, burada İngilizce bir konuşma yaparak Filistin halkına destek verdi.

Filistinlilerin bugüne kadar birçok şey yaşadıklarını ve Filistin konusunun aynı zamanda insancıl bir konu olduğuna dikkat çeken Bakan Ahmet Davutoğlu, Filistinlilerin bağımsızlığını ilan etmesi konusunda; “Filistinliler bu hakkı çoktan kazandılar çünkü Birleşmiş Milletler(BM) tarafından, uluslar arası kuruluşlar tarafından verilmiş sözler var” dedi.

Filistin sorunun çözümünde Oslo sürecinin başlatıldığını, dolaylı arabuluculuk gibi yolların denendiğini kaydeden Bakan Davutoğlu, “Ama sonuç ne oldu, Filistinlilerin hala meşru bir yönetim hakkı yok. Batı Şeria’daki Filistinliler kendilerine bu yollardaki kontrol sebebiyle baskı altında hissediyorlar. Kudüs ise Filistin’in bir parçasıdır ve olmaya devam edecektir. Orada Filistinlilerin hiçbir hakları yok ve sürekli bir kuşatma halindeler” diye konuştu.

Filistin sorununun çözümüne ilişkin olarak şimdi yeni bir dönemin başlatılması gerektiğini belirten Davutoğlu, “Bugün ihtiyacımız olan, 1947’de Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan taahhütlerin yerine getirilmesi” dedi.

Birleşmiş Milletler’in uzun süreden beri Filistin’e yönelik verdiği sözleri ve sorumluluklarını yerine getirmesini beklediklerini kaydeden Davutoğlu, “Bizim siyasi sorumluluğumuz ise Filistinlileri desteklemek” diye konuştu.

“Bu aşmada bizim istediğimiz en azından Filistin’in BM’ye üye olmasa bile gözlemci statüsünde olabilmesi” diyen Davutoğlu, “Böylece Filistinliler de uluslar arası toplum içinde kendi yerlerini alabilecekler” şeklinde konuştu.

"ORTADOĞU’DAKİ SORUNLARIN TEMELİNDE FİLİSTİN MESELESİ YATIYOR" Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ortadoğu’da yaşanan sorunların temel kaynağının Filistin olduğuna işaret ederek, “Eğer istikrarlı ve refah içinde olan bir Ortadoğu istiyorsak, bütün sorunların temelinde Filistin sorunu yatıyor. En merkezi konu, Filistin meselesi. Filistin meselesini çözmeden dini bir hoşgörüden bahsetmek mümkün değil, küresel anlamda kültürler arası bir uyumdan bahsetmek mümkün değil. Ve yeni bir stratejik bölgesel düzen kurmak da, Ortadoğu’da bunu yapmak da bizim sorumluluğumuz” diye konuştu.

Davutoğlu, “Eğer Filistin sorunu çözülürse ve Filistin devleti tanınırsa, iki devletli bir çözüm olursa bölgemizde bir umut yeşerecektir” derken, “Filistin meselesi çözülürse, bölgede sürdürülebilir barış, güvenlik, refah ve kalkınma olacağına dair bir umut yeşerecektir. Bu yüzden biz Türkiye olarak bu davasında Filistin’i destekliyoruz” dedi.

Filistin halkının da Tahrir meydanındaki Mısır halkı gibi onurlu bir yaşam istediklerini vurgulayan Davutoğlu, “Bugün Ramallah’ta yaşayan insanlar, Batı Şeria’da, Gazze’de yaşayan insanlar da aynı şeyi talep ediyorlar. Onur, onur, onur… Ve aynı zamanda uluslar arası toplumun saygısını talep ediyorlar” diye konuştu.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Filistin halkının kararı, isteği ne olursa olsun Türkiye ve Türk halkı hiçbir tereddüt göstermeden onları destekleyecek ve onlarla dayanışma içinde olacak. Ve biz Filistin’in bu haklı talebini destekleyen tüm ülkelerle omuz omuza yürüyeceğiz. Bu uluslar arası toplum için, hepimiz için, küresel aktörler için ve bölgedeki ülkeler için bir test olacak, bir sınav olacak. Umarım hepimiz sınavı geçebileceğiz. Eğer geçemezsek hepimizin ayıbı olacak.

Biz Filistin halkına dönüp bir 50-60 yıl daha beklemeleri gerektiğini söyleyecek olursak, bağımsız olabilmeleri için daha uzun süre beklemeleri gerektiğini söyleyecek olursak bu bizim ayıbımız olacak.” Davutoğlu konuşmasını ise; Türkiye’nin BM nezdinde Filistin’i desteklemeye devam edeceğini ve tüm insanlığında bu haklı talebe destek olması gerektiğini belirterek bitirdi .
Kaynak: İHA