Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Açıklaması

Erdal Çelikel - Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Gökçe, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu ''yatırım yapılabilir'' seviyeye yükseltmesinin ''ekonomide yapılması gerekenlerin yapılmasının bir sonucu'' olduğunu söyledi.

Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bugüne kadar dış denge sorunlarını sürekli krizle çözmeye çalıştığını belirterek, ''Tarihimizde ilk defa büyüyen dış denge açığını, kendimiz politika önlemi alarak düşürmeye çalışıyoruz. Bu, çok önemli bir değişiklik'' dedi.

Daha önceki dönemlerde ''döviz kaçar, kur kopar'' endişesiyle çözümün kriz sürecine bırakıldığını dile getiren Gökçe, ''2010'de Türkiye ekonomisi yüzde 10 büyüdü. 2011 de yüzde 8,5 büyüdü. Cari açığının milli gelire oranı yüzde 10 olmuştu. Kredi artışı yüzde 40 olmuştu. Vatandaşlar bunun farkında değil ama ekonomiyi yöneten insanların hepsi farkında'' diye konuştu.

Geçen yıl cari denge açığının 77 milyar dolar seviyelerine ulaştığını ve bu rakamın bu yıl 60 milyar dolar seviyelerinin altına inmesinin beklendiğini anlatan Gökçe, cari açığın Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranının yüzde 5 düzeyine inmesi gerektiğini söyledi.

-Fitch'in not artırımı-

Fitch'in not artırımı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Gökçe, kredi notunun yükseltilmesinin ''ekonomide yapılması gerekenlerin vaktinde yapılmasının bir sonucu'' olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin daha önce de ''yatırım yapılabilir'' seviyede olan kredi notunu 1994'te kaybettiğini hatırlatan Gökçe, ''O zaman da yatırım yapılabilir seviyedeydi. Ondan sonra Türkiye'nin buraya tekrar geri gelmesi 18 yıl sürdü'' ifadesini kullandı.

Kredi notunun aynı seviyede kalması için ekonomide doğru politikalar izlenmesi gerektiğine dikkati çeken Gökçe, bütçe açığı verilmemesi, enflasyonun düşük olması, dış dengenin toparlanmasının kredi notunun aynı seviyede kalması için önemli olduğunu söyledi.

Yayıncı: Abdullah Kıratlı
Kaynak: AA