AFAD Başkanı Oktay Suriyeli Sığınmacıları Ziyaret Etti

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Gaziantep’teki Suriyeli sığınmacıların bulunduğu çadır kentleri ziyaret etti.

AFAD Başkanı Oktay Suriyeli Sığınmacıları Ziyaret Etti
AFAD Başkanı Oktay ve beraberindeki heyet ilk olarak Gaziantep'in Karkamış ilçesinde bulunan çadır kenti ziyaret etti. Suriyeli vatandaşlarla sohbet eden Oktay, çadır kentlerin içinde bulunduğu şartları yerinde inceledi. Karkamış’ın ardından Nizip İlçesindeki çadır kenti ziyaret eden Başkan Oktay, karşılaştığı sığınmacılarla tek tek ilgilenen Başkan Oktay çocuklarla da yakından ilgilendi. Çadır kentlerdeki görevlilerden de bilgi alan Başkan Oktay daha sonra Suriyeli sığınmacılarla uzun uzun sohbet ederek sıkıntılarını dinledi.

AFAD Başkanı Oktay daha sonra basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Başkan Oktay, kış hazırlıklarını yerinde görmek için bölgeye geldiğini ve kış bastırmadan her türlü hazırlığı tamamlamak için çalışmalara hız verildiğini belirtti.

Bölgedeki bütün kampları ziyaret edeceğini ifade eden Başkan Oktay, “Eksiklerimizi, problemlerimizi kampları ziyaret ederek yerinde varsa eksiklikler yerinde tespit ederek çözüme kavuşturmak için buradayız. Her bir kampımız ayrı bir ilçe ve bu ilçemize her gün yeni misafirler geliyor” dedi.

Başkan Oktay, yardımların sadece yiyecek, barınma ve giyecekle sınırlı olmadığını psikolojik destekte verdiklerini ifade ederek, “Biz olayı, geniş çerçevede değerlendiriyoruz. Buranın nüfusu 7 bin 140, Gaziantep'te 22 bin, toplamda bugün itibariyle 112 bin misafirimiz var. Gidenlerle birlikte bu sayı 150 bini buldu. Bu, sürekli de artıyor” diye konuştu.

Çadırların taban izolasyon çalışmalarının bu hafta itibariyle başlatılacağını hatırlatan Oktay, “Tüm çadır kent ve konteynır kentlerimizin tamamında kış hazırlıklarımızı bu ayın sonuna kadar tamamlamak istiyoruz. Bu çalışmayı da ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte hareket ederek yapıyoruz. Kışlık giyeceklerin dağıtımını da bu hafta başlatıyoruz. Zaten ısıtıcıların hepsi dağıtıldı. Bu sobaların kullanımı konusunda sığınmacılara özellikle yangına karşı dikkatli olmaları konusunda da uyarı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Suriye'de ki sorunlar nedeniyle insanların Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldığını hatırlatarak, “Türkiye olarak, bizim sorumluluğumuzda olan misafirlerimizi olabildiğince rahat ettirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin verdiği hizmetlerin standartları uluslararası ölçeğin de çok çok üstünde. Bu yapılan hizmetlerden gurur duyuyoruz. Tabi bu süreçte maliyetleri de aza indirmeye çalışıyoruz. Amacımız, lükse kaçmak değil, ihtiyaçları gidermek. Kapımız açık, bununla ilgili ileriye yönelik planlarımızı yapıyoruz. Bu sırada Van depreminden sonra boşa çıkan konteynırları Nizip ilçesine getirdik. Burada yeni bir konteynır kent çalışması yapıyoruz. Yapılan çalışmalarla burada da iyi bir iş çıkardığımızı düşünüyoruz. Problemler mutlaka olacaktır ve bizim görevimiz de bu problemleri tespit edip iyileştirmektir. Uluslararası camiaya da bir daha ellerini taşın altına koymalarıyla ilgili çağrıda bulunmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA