Suk, ''devrimci'' Temsil Oranının Üçte Bire Yükseldiği, Kadın Temsil Oranının En Az Yüzde 15 Olarak Belirlendiği Yeni Yapılanmayı Onayladı

Suriye Ulusal Konseyi'nin Katar'ın başkenti Doha'da önceki gün başlayan kongresi devam ediyor.

SUK genel yönetiminin, Doha Kongresi'nin ikinci gününün sonunda kapalı oturumlarda tartıştığı yeni yönetim kurulu ve iç yapılanmayı onayladığı bildirildi.

Konseyden yapılan açıklamada, yeni yapılanmada ''devrimci'' temsil oranının üçte bire yükseldiği belirtilerek, kadın temsil oranının en az yüzde 15 olarak belirlendiği ve SUK'a yeni katılımlar olduğu kaydedildi.

Açıklamada, SUK'a Suriye'de faaliyette bulunan birçok parti ve hareketten katılımın gerçekleştiği ifade edildi.

SUK'a yeni katılımlar şöyle:

''Özgür Halk Hareketi, Süryani Birliği, Türkmen Bloğu, Yeni Hayat Partisi, Demokratik Güçler Birliği Partisi, Suriye Kürt İşçi Cephesi, Özgür Suriyeliler Birliği, Rüşd Hareketi, Ulusal Onur Hareketi.''

Açıklamada, tanınmış birçok şahsiyetin konseye katıldığı, eski Tarım Bakanı Esad Mustafa, Sosyalist Birlik Partisi kurucularından Halid Nasır ve Suriyeli kozmonot Muhammed Faris'in de yeni yönetimde yer alacağı ifade edildi.

AA muhabirine yeni yapılanmayı değerlendiren SUK Sekreteri Enes el-Abde, yeni yapılanmayla SUK'un Suriye muhalefetini daha geniş temsil edeceğini belirtti.

Abde, ''Konseye devrimci hareketten katılan üye sayısı artırıldı. Siyasi yelpaze olarak da genişledi, ulusalcılardan, liberallerden katılım arttı. Süryaniler ve Türkmenlerin katılımı da önemli'' dedi.

SUK'un yarın akşam yeni başkan ile yönetimi seçmesi bekleniyor.

-Türkiye'nin tutumu-

Türk diplomatik kaynaklar ise Türkiye'nin Suriye krizinin başlangıcından bu yana Suriye halkının ve muhalefetin her kesimiyle görüştüğüne işaret etti. Bu kapsamda Türk yetkililerin Suriye dışında yaşayan Suriyeliler, ''Manaf Tlas'' gibi rejimden ayrılarak muhalefete katılan yüksek rütbeli askerler ve muhalif saflara geçen ''eski Başbakan Riyad Hicab'' gibi isimlerle temaslarda bulunduğu hatırlatıldı.

Diplomatik kaynaklar, SUK kurulduğundan bu yana konsey ile temasın devam ettiğini, Türkiye'nin Suriye muhalefetine en başından beri ''kapsayıcı olun, bütünleşin'' tavsiyesinde bulunduğunu ifade etti.

Ankara'nın Katar'da devam eden Suriye muhalefetinin toplantısına diğer birçok ülke gibi bir heyetle katıldığını hatırlatan kaynaklar, toplantının sonucuna bağlı olarak Dışişleri Ahmet Davutoğlu'nun da toplantı sonuçlarının dünyaya ilan edileceği 8 Kasım'da Doha'ya gitme ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Muhabir: Selman Mücedded / Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA