Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Hazırlıklar Tamam

Malatya Valiliği ve Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından bu yıl 3.'sü gerçekleştirilecek Malatya Uluslararası Film Festivali, 9 Kasım’da sinemaseverlerle buluşacak.

3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin bu yılki teması “Ortadoğu ve Barış”. Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra atölyeler, sergiler, panel ve söyleşiler olacak.

Program kapsamında usta yönetmenlerin filmleri, bağımsız sinemanın son örnekleri, Türkiye'den ve dünyadan kısa filmler ve belgeseller, ulusal ve uluslararası yarışma filmleriyle birlikte 140’a yakın film gösterilecek. Filmlerin çoğu, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla, gösterimlerin ardından yapılacak söyleşilerle renklenecek. 9-15 Kasım tarihleri arasındaki 3. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin açılış töreni, 9 Kasım Cuma günü Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Festivalin Uluslararası Yarışma Jüri Başkanlığı'nı İranlı kadın yönetmen Tahmineh Milani üsteleniyor.

Uluslararası Yarışma’nın diğer üyeleri ise senarist ve yönetmen Suha Arraf, sinema yazarı Esin Küçüktepepınar, sinema yazarı Aruna Vasudev ve Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel. “Ortadoğu ve Barış” ana temasıyla sinemaseverlerle buluşacak festival kapsamında, “Ortadoğu Barışına Sinemanın Katkısı” konulu bir de panel düzenlenecek.Festival kapsamında, beyaz perdeye ilgi duyan gençlere film yönetimi, senaryo yazımı, film analizi, yapımcılık, oyunculuk gibi konularda ücretsiz kurs verilecek. İnönü Üniversitesi Kampüsü'nde seminer ve atölye çalışmaları yapılacak. Beyaz perdeye ilgi duyan gençler, düzenlenecek 'Sinema Temel Eğitim Seminerleri'nde usta yönetmen ve yapımcılardan 5 gün boyunca 9 dalda ücretsiz kurs alacak. Gençler, seminerler sayesinde bir filmin oluşumunun tüm aşamalarına ilişkin bilgi sahibi olacak. Anadolu Kartalları, Av Mevsimi, Hokkabaz ve Organize İşler gibi yapımlarda imzası bulunan görüntü yönetmeni Uğur İçbak'ın 'Görüntü Oluşturma Sanatı' konusunda eğitim vereceği seminer programında, akademisyen ve sanat yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş 'Yapımcılık' dersini işleyecek.

'Türk Sinema Tarihi' seminerini sinema yazarı ve araştırmacısı Ali Can Sekmeç'in, 'Dünya Sinema Tarihi' seminerini de sinema yazarı Ege Görgün'ün vereceği programda kursiyerler, sinema eleştirmeni, roman ve öykü yazarı Mehmet Açar'dan film analiz yöntemlerini, Telesine Reklam Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Alkan'dan da kurgu tekniklerini öğrenebilecek. Festival kapsamında, Dan Fleming'in 'Making the Transformational Moment in Film' adlı yeni sinema kitabı, sinemaseverler ve sinema eğitimi alan öğrenciler için Türkçe'ye çevrilecek. Festivalde, Münir Özkul ve Türker İnanoğlu'na 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü', Türkan Şoray, Kadir İnanır ve John Sayles'e ise onur ödülü verilecek.Sinema yazarı ve araştırmacısı Ali Can Sekmeç'in, sinemanın duayeni Özkul ve İnanoğlu için özel olarak hazırladığı, sanatçıların daha önce hiçbir yerde yayınlanmayan fotoğraflarının da bulunduğu 'Türk Sinemasında 55 Yıl: Türker İnanoğlu' ve 'Kendine Benzeyen Adam: Münir Özkul' kitapları da festival yayınları arasında yer alacak. Sekmeç'in, ayrıca, onur ödülüne layık görülen Türkan Şoray ile Kadir İnanır hakkındaki kitapları da sinemaseverlere armağan edilecek .