Kılıçadaroğlu: Ak Parti Belediyeleri Ancak Yolsuzlukta İz Bırakır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Başbakanlar Bülent Ecevit'in ölümünün 6. yılında Ataşehir Belediyesi tarafından Ecevit'in isminin verildiği parkın açılışını yaptı.

Kılıçadaroğlu: Ak Parti Belediyeleri Ancak Yolsuzlukta İz Bırakır
Türkiye'de iz bırakan bütün işleri sosyal demokrat belediyelerin gerçekleştirdiğini savunan Kılıçdaroğlu, AK Partili belediyeleri eleştirdi.

Ataşehir Belediyesi tarafından yapılan Bülent Ecevit Parkı, düzenlenen törenle açıldı. Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in 6. ölüm yıl dönümünde gerçekleştirilen açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Erdoğan Toprak, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ile Oktay Kaynarca, Enis Fosforoğlu, Tarık Akan ve Halit Akçatepe’nin de aralarında bulunduğu sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.

Konserle başlayan tören, Bülent Ecevit’in hayatını konu alan belgeselin izlenmesi ile devam etti. Törende konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, Ecevit’in özelliklerinden bahsetti. Ecevit’in Türk siyaset tarihinin kilometre taşlarından olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, Ecevit’in entelektüel, şair vasıflarıyla öne çıktığını aktardı. Ecevit’in ortanın solu hareketinin öncülerinden olduğuna vurgu yapan Kılıçaroğlu, siyaseti adanmışlık olarak kabul eden bir halk kahramanı olduğunu aktardı. Ecevit’in Türkiye’de her zaman her türlü baskıya karşı dik duran ve darbelere karşı bir siyasetçi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, 71 darbesi sonrası Nihat Erim hükümetine üye veren CHP’de Genel Sekreterlik görevinden istifa ettiğini hatırlattı. Kıbrıs’ta tüm baskılara rağmen, Ecevit’in yönettiği Türkiye’nin adaya çıkarak barışı getirdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, Kıbrıs’ta 74 yılından beri kimsenin burnunun bile kanamadığını aktardı. Kılıçdaroğlu, Ecevit’in demokrasi kahramanı, devrimci bir kişilik olduğu için her dönemde bedel ödediğini ve askeri yönetimler tarafından hapse atıldığını sözlerine ekledi. Konuşmasında hükümeti de eleştiren Kılıçdaroğlu, bu gün Türkiye’de vatandaşların her sabah uyandığında kendisine “Ne olacak bu bu memleketin hali” sorusunu yönelttiğini ifade etti.

Türkiye’nin iç politikada sorunlu günler yaşadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şehit haberlerinin arkası kesilmediğini ve cezaevlerinde insanların bedenlerini ölüme yatırdığını ifade eti. Dış politikada atılan adımların Türkiye’yi herkesle düşman haline getirdiğini savunan Kılıçdaroğlu, “O zaman haklı olarak yurttaşlarımız kendilerine soruyorlar ‘Ne olacak bu memleketin hali?’ Bu soruyu soran yurttaşlara şunu söylerim: ‘Bu soruyu soruyorsanız bu memleketin mutlaka ama mutlaka çıkar yolu vardır. Siyaset kurumudur ülkeyi içine düştüğü bataklıktan çıkaracak olan. Halktan emekten yana olan alın terinde özgürlükten demokrasiden, kadın erkek eşitliğinden yana olan bir siyasal parti var. O partinin adı Cumhuriyet Halk Partisi’dir.” dedi.

Türkiye’nin ileri demokrasi sözleriyle başlayan süreçte polis devleti haline dönüştürüldüğünü öne süren Kılıçdaroğlu, “Üniversiteleri suskun bir Türkiye’yi kabul edebilir miyiz? Medyası özgür olmayan bir Türkiye’yi kabil edebilir miyiz? Milletvekillerinin hapiste olduğu bir Türkiye’yi kabul edebilir miyiz? Akademisyenlerin yazarların hapiste olduğu bir Türkiye’yi kabul edebilir miyiz? Eminim buna önce Bülent Ecevit itiraz ederdi.” şeklinde konuştu.

Aydınların korktuğu bir Türkiye istemediklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Korkan aydın aydın değildir” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Sesini çıkarmayan sanatçıları da sanatçı kabul etmiyoruz. Burada yürekli sanatçılar geldiler onlara şükran borçluyuz biz. Aydın demek, sanatçı demek elinde meşaleyle toplumun önünde yürüyen insan demektir. Korkup, ‘pısıp’ odasına hapsolan kişiye ne okursa ne yazarsa yazsın aydın denemez. Onların pozisyonu farklıdır.”

'AK PARTİLİ BELEDİYELER YOLSUZLUKTA İZ BIRAKIR'

Sosyal demokrat belediye deyince akla iz bırakmış sosyal demokrat belediye başkanları geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, AK Partili belediyeleri de eleştirdi.

Hiçbir AK Partili belediyenin iz bıraktığının söylenemeyeceğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Hiçbir AKP belediye başkanının iz bıraktığını düşünmeyin, iz bıraktıysa yolsuzluktan dolayı iz bırakmıştır. İlk metroyu getiren, kazmasını vuran sosyal demakrat belediye başkanıdır. İlk kentsel dönüşümü getiren, yaşama geçiren sosyal demokrat bir belediyedir. İlk tercihli yolu yapan, öğrenci yurtlarını açan sosyal demokrat belediyelerdir. Sosyal demokrat belediye olmazsa zaten park da olmaz. Her yeşil alanı nasıl apartman dikeriz diye düşünüyorlar.” şeklinde konuştu.

'DYP, ANAP, DP VE MHP’YE OY VERENLERİ CHP’YE DAVET'

Ecevit’in bütün sosyal demokratların birleşmesini istediğini belirten Kılıçdaroğlu, kendisinin ise sadece sosyal demokratların değil geçmişte DYP, Anavatan, DP ve MHP’ye oy verenleri CHP’ye destek vermeye çağırdı. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Ülkemize karşı sorumluluğumuz varsa. Çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz varsa Türkiye’nin içerde ve dışarıda girdiği bu bataktan kurtulmasını istiyorsak, CHP’ye geleceğiz.” Amaçlarının halk için çalışmak olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu isim vermeden iktidarı eleştirdi.

Kılıçdaroğlu, “Bülent Ecevit 'ne ezen ne ezilen insanca halkça bir düzen’ dediği zaman onu halkın başbakanı olduğunu anladık zaten. Sade, mütevazi bir hayat yaşadı. Bunlara bakın. Kefenlerine cep yapacaklar. Öbür dünyaya sanki götürecekler. Onun için söylüyorum. Herkes düşünecek. Herkesin sorumluluğu var. Şapkasını önüne koyacak ülkesinin çocuklarının geleceğini düşünecek." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler Bülent Ecevit Parkı ve heykeltıraş Hüseyin Yüce tarafından yapılan Bülent Ecevit heykelinin açılışı yaptı. Kılıçdaroğlu ardından Cumhuriyet Meydanı tören alanı ve parkı, spor tesisi açılışını gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu ardındın yine Ataşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Ataşehir Belediyesi Kız Öğrenci Konukevi’nin açılışını gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu açılışın ardından düzenlenen kokteyle katıldı ve öğrencilerle sohbet etti. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’den misafirhane ile ilgili bilgi alan Kılıçdaroğlu, öğrencilere hitaben kısa bir konuşma da yaptı .