Murat Karayılan İmzalı Bir Yayının Atina'da Tanıtımının Yapılması

Dışişleri Bakanlığı'ndan Murat Karayılan’ın imzasını taşıyan, örgüt propagandası niteliğindeki bir yayının Atina’da tanıtımının yapılmasına ve bu amaçla Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı resmi bir mekan olan Savaş Müzesi’nin kullanılmasına ilişkin yapılan açıklamada, "Terörle mücadele alanında yürütülen işbirliği bakımından son derece talihsiz bir gelişme teşkil etmiştir.

Bu olay ayrıca, Türk-Yunan dostluğunun gelişmesinden rahatsızlık duyan bazı çevrelerin halen faal olduğunu göstermesi bakımından da endişe vericidir" denildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Interpol kırmızı bülteniyle aranan PKK terör örgütü elebaşlarından Murat Karayılan’ın imzasını taşıyan, örgüt propagandası niteliğindeki bir yayının 28 Kasım 2012 tarihinde Atina’da tanıtımının yapılmasının ve bu amaçla Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı resmi bir mekan olan Savaş Müzesi’nin kullanılmasının, terörle mücadele alanında yürütülen işbirliği bakımından son derece talihsiz bir gelişme teşkil ettiği ifade edildi. Bu olayın ayrıca, Türk-Yunan dostluğunun gelişmesinden rahatsızlık duyan bazı çevrelerin halen faal olduğunu göstermesi bakımından da endişe verici olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "NATO ve AB tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK’nın terörizm propagandasının alenen yapılmasına imkan verilmesinin, ilgili NATO ve AB kararları ile terörle mücadele bağlamındaki uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olmadığı açıktır. Nitekim Yunanistan Dışişleri Bakanlığınca bugün yapılan açıklamada da bu hususa işaret edilmiştir."

DAVUTOĞLU, YUNAN MEVKİDAŞI İLE TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun 29 Kasım günü Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopulos ile telefonla görüştüğü dile getirilen açıklamada, Davutoğlu'nun söz konusu hadise karşısında tepkisini dile getirdiği ve duyulan hayal kırıklığını vurguladığı kaydedildi. Gerçekleşen görüşmede Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopulos'un da bu hadiseden büyük üzüntü duyduğu ve açıkça kınadıkları belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Yunanistan Hükümeti’nin buna müsamaha gösterdiğini ima eden basın haberlerinin tamamen asılsız olduğunu bildirmiş ve Türkiye’yle ilişkilere atfettikleri öneme işaret ederek, yapılan soruşturma ışığında söz konusu etkinliğin düzenlenmesinde rolü bulunduğu anlaşılan Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı Savaş Müzesi’ndeki sorumlular hakkında gerekli işlemin yapıldığını belirtmiştir. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da bu husus yer almıştır.

Komşumuz ve Müttefikimiz olarak dostluğuna önem verdiğimiz Yunanistan’la, son dönemde birçok alanda gelişen işbirliğimizin olumlu bir gündem çerçevesinde ilerletilmesi yönündeki arzumuz devam etmekte olup, bu iradenin karşılıklı olarak sergilenmeye devam edilmesi halinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin çok daha ileri bir noktaya taşınabileceğine inanılmaktadır. "
Kaynak: İHA