Belediyelerin ‘Evsel Katı Atık Toplama Bedeline’ Yargı Fereni

Adana 1. İdare Mahkemesi, belediyenin su faturalarıyla birlikte tahsil ettiği “Evsel katı atık toplama bedeliyle” ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Belediyelerin ‘Evsel Katı Atık Toplama Bedeline’ Yargı Fereni
CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı’nın Yüreğir Belediyesi’ne karşı açtığı davanın emsal teşkil ettiği belirtildi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında mahkemenin kararını değerlendiren CHP Milletvekili Demirçalı, ilçe belediyelerinin evsel katı atık toplama bedeli uygulamasının hiçbir adalet duygusu ile açıklanamayacağını söyledi.

Adana’da başta Seyhan olmak üzere bazı belediyelerin atık su bedeli aldıkları halde üç dört ay önce evsel katı atık bedeli tahsil etmeye başladığını ifade eden Demirçalı, “Bu tek kelimeyle insafsızlıktır. Gidin sokaktaki berbere, esnafa, manava, mühendise, Ayşe abla, Fatma teyzeye sorun. İsterseniz AK Partililere, MHP’lilere veya CHP’lilere sorun. Size ‘bu haksız vergiyi almaktan vazgeçin’ diyeceklerdir.” dedi.

Halkın sesine kulak vererek yargı yoluyla bu haksızlığa ‘dur’ dediklerinin altını çizen Demirçalı, artık vatandaşın bu vergiyi ödememesini istedi. 1. İdare Mahkemesi kararının bütün tüketicileri ilgilendirdiğini hatırlatan Ali Demirçalı, “Şöyle düşünelim; diyelim ki eşinizle sinemaya gittiniz, ona 4 bilet mi alırsınız? Lokantada 2 çorba içtiniz. Sizden 4 çorba parası talep ettiler, öder misiniz? İşte bu katı atık vergisi de böyle bir şeydir. Bu katı kazıktır, insafsızlıktır, zulümdür, tiranlıktır. Biz bu tiranlığa, bu kanunsuzluğa CHP olarak izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Demirçalı, konuyu ayrıca TBMM’nin gündemine taşıyıp, takipçisi olacağını vurguladı. Kararın Adana ve Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Demirçalı, “Artık evsel katı atık toplama bedelini ödemeye gerek yoktur.” ifadesini kullandı.Demirçalı’nın avukatı Kemal Derin ise evsel katı atık bedellerinin ilçe belediyeleri tarafından yapıldığını hatırlattı. Uygulama sonrası meseleyi yargıya intikal ettirdiklerini ifade eden Derin, Adana 1. İdare Mahkemesi’nin bu bedelin toplanmasının yasal olmadığını, belediyelerin yetki gaspı yaptığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararını verdiğini bildirdi. Bundan böyle ilçe belediyelerinin evsel katı atık bedeli adı altında bir para toplayamayacağını hatırlatan Derin, “Bu karar tek başına Yüreğir Belediyesi’ne ilişkin olsa bile; Seyhan, Sarıçam ve Çukurova belediyeleri de aynı yöntemle meclislerinde aldıkları kararla bu uygulamayı başlattılar.

Dolayısı ile bize göre mahkemenin kararı diğer belediyeler için de bağlayıcıdır. Mahkeme çok net bir şekilde ‘ilçe belediyelerinin yetki gaspı yaptığını’ belirtiyor. İlçe belediyelerinin görevi sadece katı atık bedelini toplama ve taşımadır. Bunun ötesinde bir görevleri yok. Depolama, bertaraf etme veya tarifeyi belirleme gibi bir fonksiyonları yoktur. Aslında ilgili yönetmelik ve yasada hukuku aykırıdır.”Bugüne kadar bu bedeli ödeyen vatandaşların öncelikle bir dilekçe ile ilgili belediyeye başvurmalarını öneren Derin, bu müracaata rağmen ödenen miktarın iade edilmemesi halinde kişinin yargıya gitmesini istedi. Yürütmeyi durdurma kararına karşı 7 gün içinde Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edebileceğine dikkat çeken Kemal Derin, “Üst mahkeme 1. İdare Mahkemesi’nin kararını kaldırırsa o zaman asıl nihai sonucu beklemek lazım. Ret edilirse yürütmeyi durdurma uygulanmış olacak.” bilgisini verdi. 1.İdare Mahkemesi’nin kararının Türkiye’ye emsal olabileceğini dile getiren Derin, belediyelerin aynı yöntemle bu parayı halktan aldığını sözlerine ekledi.