Kastamonulu Murat, Güney Afrika’daki Bir Huzur Evinde Kaderine Terkedildi

Kastamonu doğumlu Murat Bora, 5 yaşında kaynakçı babası ve ev hanımı annesiyle Güney Afrika’ya göç eden bir ailenin oğlu.

Kastamonulu Murat, Güney Afrika’daki Bir Huzur Evinde Kaderine Terkedildi
Pek çok ailenin Avrupa’ya göç ettiği Türkiye’de Güney Afrika’ya giderek başlamış onun sıradışı hikayesi. 1996’da babası ile geçirdiği trafik kazasından sonra beli kırılan Bora, 11 yaşından beri tekrar ayağa kalkamamış.

2000 yılına kadar Güney Afrika’daki Durban şehrinde bulunan evlerinde tekerlekli sandalyeye bağlı bir hayat yaşayan Bora, babasının da durumunun kötüleşmesi üzerine ailesi ile birlikte Türkiye’ye döner.Türkiye’de de maddi sıkıntı yaşayan aile devletten sağlık yardımı da alamayınca, iki yıl sonra tekrar Afrika’ya dönme kararı alır. Güney Afrika’ya tekrar dönmek zorunda kalan Murat Bora için zor günler daha çok burada başlar. Sağlık durumu iyice kötüye giden Bora, 2004 yılında kendi ailesi tarafından bir huzur evine terk edilir. 2 yıl önce ayağı kesilen talihsiz gencin bacağında oluşan iltihap üst kısımlara yayılmaya başlamış. Hareketsiz yatan Murat Bora’nın kalçasında da erime var.Cihan Haber Ajansı(Cihan)’na konuşan Bora, “Kazadan sonra 3-4 sene hastanede kaldım, tedavi gördüm, bacağımı kestiler. Sakatların okuluna gittim. Böbreklerim de çalışmıyor. Karnımdan iki kez ameliyat oldum. Bacağım kesildikten sonra iltihap topladı ve kemik erimesi oldu. Devlet hastanesinde tedavi olamıyorum. Özel hastaneler çok pahalı. Devlet hastanesinin önünde bazen 3-4 gün bekliyorum. Annem babam ayda yılda bir gelir.” diye konuştu.

Murat Bora, huzur evinde 28 kişinin kaldığını, herkesin ailesinin en az haftada bir kez huzur evini ziyaret ettiğini, kendisinin ise kapısının yılda bir iki kez çalındığını gözyaşları ile ifade etti.

Durban’daki Türklerden ve televizyonlardan Türkiye’nin ekonomisinin düzeldiğini, hastalara, sakatlara iyi bakıldığını öğrendiğini aktaran Bora, Türkiye’de tedavi görmek için yardım istedi.