Rusya ve Bdt Ülkelerinden “Füze Kalkanı” Tatbikatı

Rusya’nın öncülüğünde Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri (Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan ve Ukrayna) hava savunma sistemlerini koordineli hale getirmek için ortak bir tatbikat düzenledi.

Türkiye’nin Suriye sınırına yerleştireceği Patriot füzelerine Moskova’nın tepkisinin arttığı bir dönemde gerçekleşen tatbikat dikkat çekti. Rusya henüz ABD ile de Avrupa’ya kurulması planlanan füze savunma sistemi konusunda mutabakat sağlamış değil.Rusya’nın başkenti Moskova’nın dışında yer alan Rusya Havauzay Savunma Gücü merkezinden yönetilen tatbikata 9 bin personel, 160 savaş başlığı taşıyan füze, A-50 AWACS’lar dahil 100’ün üzerinde savaş uçağı ve yüzlerce zırhlı araç katıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aleksey Zolotuhin konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortak tatbikatın amacının BDT bölgesi hava sahasının korunmasında koordineli çalışma gücünün artırılması olarak ifade etti.

Eski Sovyet ülkeleri ortak hava savunma sistemlerini 10 Şubat 1995’de sağlanan bir anlaşma ile entegre haline getirmişlerdi. Ortak yapının hedefi, muhtemel saldırılar konusunda üye ülkeleri erken uyarmak ve potansiyel tehditleri de birlikte nötralize etmek olarak tanımlanıyor.Tatbikat çerçevesinde stratejik bombardıman uçakları havalanırken, uzun menzilli uçuş kabiliyeti olan savaş uçakları, Belarus, Rusya, Kazakistan ve Ermenistan üzerinde tatbikata katıldı.

Kara savunmasında yer alan S-400 Triumf ve S-300 füze savunma sistemleri aktif hale getirildi.